RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежен Дан устанка народа у БиХ

Представници удружења антифашиста, СУБНОР-а, те представника локланих власти данас су испред споменика Слободе на Спомен партизанском гробљу у Брчком полагањем цвијећа и одавањем почасти, обиљежили 27. јули, Дан устанка народа Босне и Херцеговине у Другом свијетском рату.

Чланови брчанског СУБНОР-а предвођени најстаријим живим партизаном у БиХ деведесетосмогодишнјим Шерифом Карахасановићем положили су данас цвијеће и вијенце на споменик Слободе у Брчком и на тај начин обиљежили 82 године од овог значајног датума из историје НОБ-а.

Предсједник СУБНОР-а Брчко Јанко Вуковић подсјетио је да је на данашњи дан подигнут устанак против фашизма у Другом свјетском рату у нашој земљи, рекавши да се традиција мора његовати и на млађе генерације преносити тековине антифашистичке борбе.

„Окупатор је био далеко моћнији и бројнији у односу на наше борце, али су ипак након тешких и крвавих борби извојевали побједу над окупаторским снагама“, рекао је Вуковић.

Данашњем обиљежавању Дана устанка народа БиХ присуствовао је и предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић који је рекао да је важно обиљежавати значајне датуме из антифашистичке борбе јер су сви заједно, чији су представници данас присутни овде, извојевали побједу у Другом свјетском рату.

„Принцип заједништва је нешто што нам треба и у данашње вријеме и треба да његујемо слободарске традиције наших бнарода из Другог свјетског рада и да његујемо принцип да и данас сами одлучујемо о својој судбини, јер мислим да је то врховни принцип и у односима међу државама, а и по питању организације и функционисања власти на простору сваке државе појединачно“, истакао је Милић.

Потпредсједник СУБНОР-а Србије Јово Барошевчић рекао је да се данашњи дан посебно обиљежава јер су прије 82 године заједно дигли устанак када је речено “не” фашизму и нацизму.

„Младим генерацијама посебно поручујем да цијене слободу и своје претке те да је чувају и да се залажу да слобода трајно остане“, нагласио је Барошевчић.

Цвијеће и вијенце на споменик Слободе на спомен партизанском гробљу у Брчком су поред представника локалног СУБНОР-а положили и представници јавног и политичког живота у Брчко дистрикту.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske brigade

Admir Kadrić

Брчко: Обиљежена годишњица сјећања на Јевреје страдале у Другом свјетском рату

Vladimir Matijević

SUBNOR obilježava 4. jul – Dan borca

Radio Brčko