RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежена годишњица сјећања на Јевреје страдале у Другом свјетском рату

Представници Савеза удружења бораца антифашистичког рата 1941.-1945. године Брчко дистрикта, данас су положили вијенце на Спомен плочу код савског моста у знак сјећања на убијене Јевреје, који су у децембру 1941. године мучки побијени и бачени у ријеку Саву.

Почетком децембра 1941. године, за непуних седам дана, поред моста на ријеци Сави мучки је, од стране фашистичких снага и домаћих издајника, убијено 404 Јевреја, рекао је данас, приликом полагања вијенаца, Јанко Вуковић, предсјденик брчанског СУБНОР-а.

Тих дана убијено је 168 брчанских Јевреја и 236 чланова њихових породица, пријатеља и рођака који су, истакао је Вуковић, бјежећи од фашистичких снага из европских земаља спас потражили у Брчком.

Њемачки окупатори и њихови сарадници сва тијела убијених Јевреја бацили су у ријеку Саву, која је од тог момента постала и јеврејска гробница, рекао је Вуковић и додао да је 10. и 17. децембра 1941. године, поред Јевреја који су срадали на мосту, убијено још и 340 Јевреја односно око 100 породица у мјесној заједници Грчица.

„На данашњи дан те 1941. године један број виђенијих Срба који су били у окупаторском затвору у Брчком довођени су на мост и на исти начин убијани како и Јевреји“, подсјетио је Вуковић рекавши да је то била показна вјежба окупаторских снага како се треба односити према Јеврејима.

Вијенци у знак сјећања на јеврејске жртве положени су на Савском мосту, код споменика у мјесној заједници Грчица, као и на Српском православном гробљу- тамо гдје су 1968. године уз помоћ православних свештеника, сахрањени посмртни остаци трагично настрадалих Јевреја.

Полагању вијенаца поред представника СУБНОРА-а присуствовали су и представници српских политичких партија из дистрикта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Обиљежен Дан устанка у БиХ

Vladimir Matijević

Брчко: Обиљежен Дан устанка народа у БиХ

Vladimir Matijević

Brčko: Obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske brigade

Admir Kadrić