RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежен Свјетски дан борбе против трговине људима

Поводом обиљежавања 30. јула Свјетског дана борбе против трговине људима, Полиција Брчко дистрикта је данас на брчанском Тргу младих организовала дјељење летака у циљу подизања свијести грађана о овом глобалном проблему.

Портпарол Полиције Брчко дистрикта, Џевида Хукичевић је подијелила информације новинарима о броју кривичних дјела трговине људима у Дистрикту за 2021. и 2022. годину.

„У 2021. години под надзором Тужилаштва Брчко дистрикта Полиција је водила истрагу у три случаја трговине људима, гдје је ријеч о искориштавању ради просјачења, а у којима је обухваћено шест малољетних жртава, за које је изречена једна правоснажна пресуда од пет година и два мјесеца затвора. У  2022. години имамо отворену једну истрагу за кривично дјело трговине људима као и седам истрага за кривична дјела која су везана за трговину људима“, појаснила је Хукичевић.

Она је напоменула да постоји и апликација на интернету на којој се може процијенити да ли је присутно кривично дјело трговине људима.

„Међународна организација за миграције у БиХ (ИОМ БиХ) је у сарадњи са Министарством безбједности БиХ успоставила апликацију (ПРОЦЈЕНА РАЊИВОСТИ), а која је направљена како би грађани у неколико корака могли процијенити да ли је нека особа жртва трговине људима“, нагласила је Хукичевић.

Члан Координационог тима за борбу против трговине људима Брчко дистрикта, Харун Шабановић нагласио је колико је из године у годину, овај догађај значајан.

Овом приликом Шабановић се осврнуо и на организоване догађаје у протеклом периоду.

„Реализовали смо низ активности, када је ријеч о јачању капацитета самог Координационог тима и као дио радне групе учестовали смо у изради брошуре о трговини људима у дијелу радне експлоатације. Та брошура је подржана од стране Савјета Европе и након коначног одобрења биће свима на располагању“, истакао је Шабановић.

Из Полиције Брчко дистрикта поручују да уколико неко примјети било какву сумњу злоупотребе и искориштавања људи да пријави на број 122.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Završne policijska akcija “CER”- Umiješan i policijski službenik Distrikta

Radio Brčko

Brčko: Lopovi iz traktora izvukli i odnijeli oko 400 litara “dizel” goriva

Radio Brčko

Brčko: Uhapšen muškarac koji je zapalio auto poslanika Uroša Vojnovića

Radio Brčko