RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком регистровано преко четири хиљаде комада оружја

Званични подаци министарстава унутрашњих послова говоре како су у Босни и Херцеговини прошле године легално регистрована 278.272 комада оружја. Отприлике сваки 12. становник БиХ легално је наоружан уколико се узму у обзир већ застарјели подаци из посљедњег пописа становништва.

У извјештају су наведени и подаци за Брчко дистрикт који говоре како је прошле године регистровано 4.010 комада оружја. У поређењу с подацима о броју становника може се доћи до закључка да је сваки 21. становник Брчко дистрикта наоружан.

Према најновијим подацима, у Брчко дистрику је регистровано око 4.700  комада оружја, каже Гордана Буха, шеф Одсјека управно – правних послова и логистике Полиције Брчко дистрикта.

Посебно је важно истаћи како је немогуће издвојити прецизне податке у односу на попис становништва и то због различитих методологија, али и промјене података у периоду од 2013. до 2019. године (број умрлих, број пунољетних особа, држављана који су одселили и слично).

Буха је подсјетила власнике оружја да 30 дана прије истека дозволе за држање оружја морају поднијети захтјев за продужетак те дозволе. У супротном подноси се прекршајна пријава, затим слиједе казне које нису мале и крећу се око 800 марака и на крају одузимање оружја.

Законом су прописани услови по којима се оружје може држати само у металним или дрвеним сандуцима који су обезбијеђени и који нису приступачни члановима породице или трећим лицима.

Посебан је поступак за давање одобрења за ношење оружје и ту је законом таксативно набројано када једно ливце може носити оружје.

Гордана Буха је и овом приликом позвала грађане дистрикта да сво оружје које нелегално посједују предају полицији на уништење или сведу у законске оквире, напомињући да за то неће сносити никакве санкције.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Muškarac ušao u trgovinu i ukrao novac iz kase dok je radnica bila kratko odsutna

Radio Brčko

Брчко: Полиција расвијетлила случај оштећења предизборних плаката

Radio Brčko

Brčko: Policija upućuje apel građanima na oprez prilikom korištenja pirotehnike

Radio Brčko