RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Брчком обновљени “Гастро сусрети”

Удружење хотелијера и ресторатера Брчког данас су, заједно са ресорном Службом владе, на Тргу младих уприличили „Гастро сусрете“ с понудом најразличитих традиционалних сланих и слатких јела.

Традиционална манифестација, на којој учествује 12 излагача и која има за циљ приказати национална јела са подручја Брчко дистрикта и Посавине, обновљена је ове године уз велике напоре хотелијера, ресторатера и Владе дистрикта.

Предсједница Удружења Даница Росић приликом отварања “Гастрономских сусрета” рекла је да је у овим условима било тешко организовати овакву манифестацију и затражила оснивање Туристичког савеза Брчко дистрикта који би убудуће водио рачуна о туристичким потенцијалима наше заједнице.

Слободан Алексић

Шеф службе за туризам при Влади Брчко дсирикта Александар Ђурић заговорник је жеље да се афирмишу и очувају стари кулинарски рецепти и да се исти понуде нашим ресторанима и уврсте у јеловнике.

У Брчком се може направити гастрономски бренд, каже Ђурић и предлаже да се кроз рецепте верификује као посавска храна, која би се пласирала на туристичким берзама гдје се све више тражи храна као мотив туристичких посјета.

Своја национална јела предствили су и чланице Кола српских сестара „Мајка Јевросима“, а предсједница Славојка Иљић каже да се сусрети одржавају у вријеме поста и сходно томе припремили су и посни мени.

„Пита са кромпиром, зељем и слане кифлице, а од посних колача издвојили бисмо шапе и посне ванилице. Све оно што се може направити мрсно, ми смо за ову прилику направили на други начин“, истакла је Славојка Иљић.

Испред заједнице жена „Краљица Катарина Косача“, Мира Иваковић каже да су посебно за ову прилику припремили чувену гибаницу од јабуковог пекмеза са орасима, кешке, фаче и кољеницу са киселим купусом.

„Имамо наш кићењак – пшеница која се спрема на Бадње вече, потом штрудле и други ситни колачи које спремамо на нашим просторима у вријеме божићних празника“, истакла је Иваковић.

Муневера Калопер, предсјеница Удружења жена бошњакиња Брчко дистрикта каже да желе очувати традицију и културу од заборава и да млади наставе користити традиционалне рецепте.

„Припремиле смо халвапиту, баклаву мотану, шљивопиту, пекмезне хурмашице и патишпању, а од сланих јела издвојила бих сарму и наше чувене пите,“ каже Муневера Калопер.

Слободан Алексић, редовни учесник свих “Гастро сусрета” у Брчком за ову прилику припремио је разна јела од купуса.

„Данашња тема био је купус. Свадбарски купус са којим смо препознатљиви у нашем граду, припремили смо посну и мрсну сарму и кољеницу у листу купуса“ истакао је Алексић.

Једнодневна манифестација “Гастро сусрети” прилика је да се сви грађани упознају и уживају у локалним националним гастрономским специјалитетима која ће, према најавама организатора, заживјети и убудуће.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Sutra tradicionalni brčanski “Gastro susreti”

Admir Kadrić

Brčko: Danas otvorena manifestacija “Gastro susreti”

Gorana Antić

У емисији “Гост с поводом” о активностима Удружењa хотелијера и ресторатера Брчко дистрикта

Radio Brčko