RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Одржана јавна расправа о Нацрту плана управљања поплавним ризиком у Дистрикту

Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта БиХ уз помоћ Делегације Европске уније данас је организовало јавну расправу о Нацрту плана управљања поплавним ризиком за Брчко дистрикт Босне и Херцеговине за период (2024-2029).

„Од овог пројекта очекујемо да нам помогне у настојању управљања ризицима од поплавате одреди институције које учествују у управљању ризицима“, изјавила је Љиљана Зенуновић, шефица Пододјељења за шумарство и водопривреду Владе Брчко дистрикта.

Она је додала да ће се овим Нацртом дефинисати и план утрошка финансијских средстава која су потребна да би се реализовао овај План.

„Даје се предност мјерама које физички не нарушавају заштиту од поплава другим начином, не насипом. Имамо низ мјера које су неструктурне и Дистрикт са малом површином и ријекама је врло добро до сада био опскрбљен пројкетном документацијом одбране од поплава. На бази израђених мапа опасности и ризика од поплава и на бази тих мапа и других параметара ради се план управљања поплавним ризиком“, рекао је Нијаз Луковац, вођа пројекта израде Нацрта плана „Управљање поплавним ризиком за БиХ“.

Сврха Планова управљања ризиком од поплава за подручје Дистрикта лежи у утврђивању циљева управљања ризицима од поплава у складу с начелима дугорочне одрживости, затим у утврђивању структурних и неструктурних мјера, као и у управљању поплавним ризицима за локализирана подручја високог ризика али и за водно подручје ријеке Саве у Дистрикту као цјелине. Овај план је припремљен за период 2024-2029. План има 13 поглавља и она су темељена на резултатима анализа проведених у Пројекту, речено је на презентацији.

План између осталог пружа основне информације о механизму настанка поплава и њиховом очекиваном утицају на водном подручју ријеке Саве на подручју Дистрикта, даје преглед кључних захтјева при успостављању оквира за управљање ризиком од поплава и истиче значај промјене парадигме у овом сектору управљања водама, тј. прелазак са заштите од поплава на приступ управљања ризиком од поплава.

Поред тога планом су представљене опште карактеристике водног подручја ријеке Саве, укључујући преглед топографских, геолошких и хидрографских карактеристика, те кориштења земљишта.

Мапе ризика од поплава припремљене су на темељу израчунатих фактора ризика од поплава у сваком подручу на основу коефицијента опасности од поплава и броја изложених друштвеноекономских и еколошких добара (рецептора ризика од поплаве) на јединици подручја.

У поступку предложених мјера треба издвојити мјере које се односе на превенцију од поплава, заштиту, приправност те опоравак подручја и ревизију.

Мјере које се могу сматрати основом управљања ризиком од поплава ће се предложити као обједињене мјере. Њихова имплементације ће бити на нивоу БиХ (ниво водног подручја), а њихово праћење и напредак у имплементацији ће се контролисати путем скупа специфичних мјера које су дефинисане за специфична подручја. Примјер обједињене мјере је успостављање система раног упозорења, мјере за управљање и одржавање постојећих алата и објеката потребних за њихово функционисање. Без овог типа мјера не може се провести ефикасно, модерно управљање ризиком од поплава, истакнуто је на данашњој презентацији.

План управљања ризиком од поплава за Брчко дистрикт БиХ финансира се из ИПА 2 фонда, а реализује уз помоћ Делегације Европске уније у БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Novi Grad: Počinje popis štete koje su pričinile poplave

Radio Brčko

Zbog poplava proglašeno vanredno stanje u četiri opštine u Srbiji

Radio Brčko

Izrađeni nacrti planova upravljanja rizikom od poplava

Radio Brčko