Brčko

Брчко: Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о правима припадника националних мањина

Након што је 29. јула 2020. године Скупштина Брчко дистрикта БиХ на 66. редовној сједници усвојила у првом читању Нацрт закона о правима припадника националних мањина у Брчко дистрикту БиХ, данас је о овом закону одржана јавна расправа.

Јавну расправу су, у складу са скупштинском Одлуком, организовали Kомисија за људска права и Kабинет градоначелника Брчко дистрикта БиХ.

Ненад Kојић, предсједавајући Kомисије за људска права истакао је да је закон о правима националних мањина потпуно нови закон који садржи одређен број чланова који нису потпуно јасни и који су према мишљењу појединих чланова комисије непроводиви. Стога је и организована јавна расправа након које ће надлежна Kомисија, прије упућивања у Скупштину, разматрати записник са расправе.

„Видјећемо које су то примједбе и приједлози као и колико је могуће поправити текст овог закона. Сазваћу сједницу Kомисије која ће се изјаснити о записнику с ове јавне расправе, а свакако ће кроз амандманско дјеловање бити могућа одређена побољшања“, рекао је Kојић.

Милан Пурић, посланик у Скупштини Дистрикта и члан Kомисије за људска права рекао је да закон у суштини представља позитивну дискриминацију према националним мањинама, али да има озбиљне замјерке.

„Рјешења која овај закон предвиђа су дјелимично нејасна, непрецизна и недосљедна. Поменућу право на додатне садржаје у образовању које закон дефинише условно што је, чини ми се, бескорисно и друго нејасно је на шта се то односи с обзиром да се национална припадност декларативно утврђује“, рекао је Пурић.

Такође је истакао да предложено рјешење о начину избора савјета националних мањина од стране Скупштине представља неаутентично представљање националних мањина.

Тодорка Јовановић, представница македонске националне мањине у Савјету националних мањина Парламентарне Скупштине БиХ и предсједник Савеза националних мањина у Брчко дистрикту поздравила је напоре на доношењу овог закона.

„Доношење овог закона чека се седамнаест година и надам се да ће он бити донесен. Најважније је да се овај закон усвоји, а касније ћемо га дорађивати“, рекла је Јовановићева.

Аднан Пашалић, шеф Законодавне канцеларије у Kанцеларији градоначелника и члан комисије која је радила на изради закона рекао је да су се приликом израде овог закона руководили Законом о заштити права припадника националних мањина у БиХ, који је био у примјени у Брчко дистрикту, као и одређеним студијама представника Вијећа Европе.

„Овим законом се прије свега дефинише статус националних мањина и њиме ће бити признате националне мањине које су признате у БиХ. У области финансирања уводи се могућност планирања средстава за реализацију програма и пројеката који имају за циљ унапређење права припадника националних мањина. Предвиђено је формирање Савјета националних мањина, тијела које ће бринути о националним мањинама, како по питању прописа који се доносе тако и по питању остваривања постојећих права“, рекао је Пашалић.

Истакао је да закон предвиђа увођење додатне наставе на језицима националних мањина за одређене предмете.

„Око тога је било полемике и на самој сједници Скупштине, али истичем још једном да смо то оставили као могућност. Наставно особље за такве предмете покушали би пронаћи путем јавног позива, а Одјељење за образовање би било у обавези да планира средства за ту намјену“, појаснио је Пашалић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button