Brčko

Brčko: U toku vrhunac sezone alergije na ambroziju

Sve veći broj stanovnika Brčko distrikta posljednjih nekoliko sedmica ima zdravstvenih problema zbog visoke koncentracije polena ambrozije u zraku. Ove godine liječenje oboljelih dodatno otežava i pandemija korona virusa.

„Iz godine u godinu u distriktu se povećava broj oboljelih i osjetljivih na ovu korovsku biljku sa jasno izraženim simptomima curenja nosa, suznih očiju, otežanog disanja do težih oblika kada dolazi do pojave bronhitisa, asmatičnih napada i gušenja“, istakla je dr. Mirjana Kuzmanović, šefica Higijensko epidemiološke službe u Pododjelu za javno zdravstvo Brčko distrikta.

Upravo u ovo vrijeme je vrhunac koncentracije polena ambrozije u zraku stoga se preporučuje da osjetljivi na ovu biljku što manje borave na otvorenom te da redovno koriste propisanu terapiju.

“Dodatan problem u liječenju simptoma alergije na ambroziju ove godine predstavlja i pandemija korona virusa  zbog koje se pacijenti sa ovim  simptomima rijetko javljaju ljekarima te uzimaju terapiju na svoju ruku”, kazala je doktorica Kuzmanović.

Ambrozija je na naše područja došla iz sjeverne Amerike, a kako je riječ o korovu koji je vrlo otporan i prilagodljiv vrlo brzo se proširio Europom. Može narasti do 1,5 metara, sadržava do 200 cvjetova te može proizvesti do osam miliona peludnih zrnaca, zbog čega ju je važno ukloniti prije početka cvatnje i tako zaustaviti njezino širenje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button