Brčko

Брчко: Одржано предавање на тему “Велики српски научници о српском језику, науци и култури”

Рајна Драгићевић, професорица Катедре за српски језик и јужнословенске језике Филолошког факултета Универзитета у Београду упознала је вечерас брчанску публику са радом и дјеловањем српских лингвиста и интелектуалаца који су живјели крајем 19. и почетком 20. вијека односно у периоду српске историје када су се формирале најважније институције тог времена предочивши им начин на који су размишљали о језику, те његовали његове вриједности.

Њено предавање на тему “Велики српски научници о српском језику, науци и култури” уприличено је у Дому културе поводом Међународног дана матерњег језика у организацији Српског просвјетног и кутлурног друштва “Просвјета”.

Истичући да српски језик, као дио идентитета српског народа, не губи своју вриједност, професорица Драгићевић је рекла да је у данашње вријеме примјетна банализација језичког система која се све чешће примјењује.

То се, по њеним ријечима, може нарочито примијетити у медијима гдје се и граматички систем банализује и гдје као да не постоји језик различитих функционалних стилова него се сви они своде на разговор.

“Тако, на примјер, када читате новине, имате утисак као да читате разговоре између људи у некој неформалној ситуацији. Више не постоји то језичко раслојавање и мислим да је у томе већи проблем него у примјени и утицају англицизама и страних ријечи у српском језику”, закључила је професорица Драгићевић.

На питање одакле потреба за својатањем језика у одређеним географским регијама на нашим просторима и до када ће то трајати, професорица је одговорила да та појава није лингвистичког него политичког поријекла.

По ријечима Драгана Томића, предсједника “Просвјете”, циљ вечерашњег предавања је био да се млађим нараштајима скрене пажња на важност чувања језика.

“Видимо да је присутан велики број школа страних језика, а многи не знају ни свој. Зато су добродошла ова предавања јер можемо чути нешто ново и вриједно”, истакао је Томић.

Вечерашње предавање у Дому културе одржано је уз поштовање свих епидемиолошких мјера успостављених у циљу спречавања ширења вируса корона.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button