RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Основни суд уприличио Дан отворених врата

Основни суд Брчко дистрикта БиХ уприличио је данас „Дан отворених врата за медије“ на којем су представљени резултати рада Основног суда у посљедњих девет мјесеци те најављена „Седмица судске нагодбе“, која ће бити уприличена од 22. новембра до 3. децембра ове године.

Судија Основног суда Селим Карамехић рекао је новинарима да је судска нагодба бржи начин рјешавања што већег броја предмета мирним путем у скраћеном поступку.

„До данас су направљене 84 судске нагодбе, а прошле године укупно 93“, рекао је судија Карамехић и изразио наду да ће ове године број нагодби бити већи.

Он је подсјетио да је у Брчком постојала пракса обавезне судске медијације, али није постојала воља и свијест код учесника у поступку да се на тај начин рјешавају предмети.

Говорећи о раду Основног суда, замјеник предсједника Адмир Салиховић упоредио је примљене и ријешене предмете у овој години рекавши да су на почетку ове године имали око 18.500 неријешених предмета и да је у минулих девет мјесеци ријешено око 3.500, а да је тренутно у раду 17.396 предмета.

„У највећој мјери ради се о извршним предметима којих има око десет хиљада као таквих, а 790 има на основу извршене исправе, док су остали предмети из области комуналних услуга“, нагласио је Салиховић.

Замјеник предсједника Основног суда је истакао да је у периоду короне ова институција, упркос томе што недостаје троје судија, имала јако добре резултате на начин да је било више ријешених предмета од прилива нових.

Судије Основног суда и представници Високог судског и тужилачког вијећа БиХ чули су и примједбе новинара и дописника из Брчког које се тичу међусобне сарадње. Новинари су у циљу боље и отвореније сарадње дали своје предлоге и сугестије како би та сарадња убудуће била боља.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Југослав Илић осуђен на казну затвора у трајању од пет година због утаје пореза

Radio Brčko

Brčko: Produžen pritvor osumnjičenima za otmicu i ubistvo Z.E.

Radio Brčko

Brčko: Održani mirni prosvjedi za podršku obitelji ubijenog Edina Zejćirovića

Sandra Živković