RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt će uskoro dobiti ustanovu za palijativnu njegu pacijenata

U Brčko distriktu bi u naredna dva mjeseca trebalo biti upriličeno otvorenje ustanove za palijativnu njegu pacijenata, odnosno stacionarne privatne bolničke ustanove namijenjene za teško oboljele osobe koje boluju od neizlječivih bolesti. To je na današnjem izlaganju predstavnicima Vlade, Skupštine i nevladinog sektora potvrdio osnivač ove ustanove Danijel Pendić.

Riječ je o ustanovi sa smještajnim kapacitetom od oko 20 kreveta, s interdisciplinarnim timom za palijativnu njegu pacijenata koja će biti na usluzi stanovnicima regija Brčko distrikta i Županije Posavske.

„Želimo da objavimo zvanični početak našega rada. Znamo da su velike potrebe, da ima veliki broj pacijenata kojima je potrebna ta usluga i dat ćemo sve od sebe da dostojanstveno tim pacijentima pružimo sve ono što im je potrebno“, rekao je Pendić.

Udruženje građana oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce“ je ovom prigodom podržala incijativu za otvaranje ovakve ustanove u Brčkom koja je potrebna ovdašnjim stanovnicima. Ferida Halilović, ispred udruženja, kaže kako oni već 10 godina, nažalost bezuspješno, zagovaraju inicijativu da se ovakva ustanova oformi pri JZU u Brčkom.

„Mi se stvarno radujemo tome. Samo u ovoj godini smo imali osam naših članica koje su izgubile bitku za život, a mi samo znamo u kakvim mukama su otišle. Prema tome, ovo je nešto toliko potrebno ovom gradu i ovim ljudima da jednostavno nema cijenu“, kazala je Halilović.

Iz „Brčanskog srca“ su ukazali na visoku cijenu ovakvog liječenja te su najavili da će Fondu zdravstvenog osiguranja uputiti zahtjev za potpisivanjem ugovora između Fonda i palijativne ustanove kako bi pacijentima „na odlasku“ omogućili besplatno ili bar subvencionirano liječenje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.