RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Ове сезоне скупља зимница?

Цијене сезонског воћа и поврћа на брчанској Зеленој пијаци су у благом порасту због наступајуће сезоне спремања зимнице и повећане су за око 20 посто у односу на исти период прошле године, сазнали смо на брчанској пијаци.

Трговци на брчанској пијаци као разлог раста цијена сезонског воћа и поврћа наводе слабији род поврћа код домаћих произвођача, због дугог сушног периода. Очекује се да многи наши суграђани због високих цијена у великој мјери неће спремати зимницу ове године.

На нашој градској пијаци домаћи парадајз се може наћи по цијени од двије КМ до 2,50 КМ за један  килограм, паприку грађани купују по цијени од једне до 1,50 КМ, а црвена паприка рога се може купити од 2,50 до три марке, док се патлиџани продају по цијени од једне КМ за килограм. Лук се може наћи по цијени од једне КМ за килограм, као и свјежи купус док је пасуљ пет КМ по килограму и њему се цијена већ дуже вријеме није мијењала.

Цијене воћа се такође нису значајније мијењале и кајсије се могу купити по цијени од двије до три КМ по килограму, брескве већ од двије КМ за један килограм, банане за двије КМ по килограму. Домаћа шљива се може наћи по цијени од једне до 1,50 КМ док су јабуке и крушке 1,50 КМ по килокраму.

Трговци кажу да се диње продају по цијени од једне КМ за комад а да су се цијене лубеница драстично снизиле и да се могу наћи по цијени од 0,50 КМ по килограму и истуичу да су углавном домаће производње.

Цијена једног килограма ољуштених ораха је иста као и прије неколико мјесеци и износи 16 КМ док је цијена смокава четири КМ за килограм, а бадеми се могу наћи и по 17 КМ по килограму.

Што се тиче млијека и млијечних производа на пијаци се могу наћи само углавном домаћи производи и цијена флаше од 1,50 литара млијека износи двије КМ, свјежи сир се може купити по цијени од пет КМ, а кајмак већ од четири КМ за килограм, док се за једну марку може купити три комада домаћих јаја.

Питали смо и наше суграђане хоће ли и ове године правити зимницу и да ли се припремају, али добили смо углавном негативне одговоре, а као разлог због којег неће спремати поврће за зиму, наводе искључиво економске разлоге.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Услови рада на Зеленој пијаци неподношљиви, надлежни тврде од следеће седмице побољшање

Vladimir Matijević

Брчко: Цијене воћа и поврћа у порасту

Vladimir Matijević

Како најправилније опрати воће и поврће?

Radio Brčko