RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U Bijeloj održana Deveta međunarodna smotra folklora „Bijeljansko sijelo 2022“

Međunarodna smotra folklora „Bijeljansko sijelo“, koju po deveti put organizira Hrvatsko kulturno-umjetničko duštvo „Bijela“, okupila je proteklog vikenda desetak kulturno-umjetničkih društva iz BiH i okruženja.

Prema riječima organizatora, ova manifestacija je nekada bila masovnija, ali ove godine, prvenstveno zbog pojave koronavirusa, veliki broj kulturno-umjetničkih društava je otkazao sudjelovanje.

„Mi smo do sada organizirali velike smotre, ali korona je učinila svoje pa je ove godine nešto manji broj sudionika. Uz KUD-ove iz BiH jedino su uspjeli doći gosti iz Slavnoskog Broda“, rekao je ovom prigodom Stjepan Vilušić, predsjednik HKUD-a Bijela.

Bijeljanska publika imala je priliku uživati u višesatim nastupima kojima su članovi društava predstavili običaje i tradiciju krajeva iz kojih dolaze.

„Vrlo su važna ovakva okupljanja kako narod ne bi zaboravio odakle potiče“, zaključila je Marica Filipović, predsjednica HKUD Ognjišta Lug-Brankovići iz Žepča.

Međunarodnoj smotri folklora u Bijeloj je prisustvovao i dogradonačelnik Distrikta Anto Domić, koji je tom prilikom pohvalio organizatore „Bijeljanskog sijela“ u kojemu neizostavno sudjeluju i predstavnici druga dva konstitutivna naroda.

„Obilježje svakog naroda predstavlja ta kultura tradicija, običaji i prema tome mi možemo vrlo lako prepoznati pripadnike određenih naroda prema narodnoj nošnji, ali kada zajednički djeluju onda oni čine jednu sinergiju te različitosti bez koje BiH pa i Brčko distrikt ne bi bili ono što i jesu, jedna tolerantna, multietnička zajednica“, poručio je Domić.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji predstavljena je sva raskoš tradicionalnog stvaralaštva ovih prostora i regije, te je upriličeno još jedno nezaboravno druženje ljubitelja folklora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Nastavljeno održavanje tradicionalne smotre folklora (Video)

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: “Просвјета” учествовала на Смотри фолклора у Пољској

Дражен Ристић

Večeras smotra folklora u okviru 11. Dana Bošnjačke kulture

Mirsad Arnautović