Brčko

Брчко: Полиција запримила 341 пријаву пријаву за трговину људима ради просјечења

Полиција Брчко дистрикта запримила је за десет мјесеци ове године 341 пријаву за трговину људима ради просјачења, а Основном суду дистрикта поднијела је 306 прекршајних налога против исто толико особа, рекла је предсједник Удружења активних жена “Џендер” Брчко Татјана Ристић.

Ристићева је навела да је у истом периоду Полиција дистрикта запримила телефонским путем двије пријаве трговине људима чије жртве су биле двије малољетнице, које су потом смјештене у сигурну кућу.

Она је истакла да је “Џендер”, који је члан мреже “Ринг” 25. новембра покренуо онлајн кампању “16 дана активизма” у оквиру које обиљежава свјетске дане борбе против ропства и насиља над женама и ђевојчицама, те да се промотивни видео и леци могу наћи на “Фејсбук” страници Удружења.

“Ту су и СОС телефони из Републике Српске и Федерације БиХ на које жртве могу да потраже помоћ. За Српску СОС телефон је 1264, за ФБиХ је 1265, Полиција је 122 и кримоловци 080 020 505”, подсјетила је Ристићева.

Она је напоменула да је према информацијама које имају из Полиције дистрикта од почетка године до краја октобра пријављено осам случајева насиља у породици, а против пет лица су поднесене кривичне пријаве.

“Тужилаштво је запримило шест предмета против шест лица за кривично дјело насиље у породици, док је Основни суд изрекао осам пресуда, од тога су пет биле условне, двије су се односиле на рад за опште добро, док је једна пресуда била затворска казна”, напоменула је Ристићева.

Међународни дан против ропства обиљежава се 2. децембра, док се Међународни дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама у свијету обиљежава 25. новембра.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button