BiH

U posljednja tri mjeseca udaljeno 310 stranih državljana s teritorije BiH

Kao rezultat kontinuiranog provođenja operativnih aktivnosti, Služba za poslove sa strancima (SPS) je u posljednja tri mjeseca zbog nezakonitog ulaska ili boravka izrekla mjeru protjerivanja za 401 stranog državljanina sa zabranom ulaska i boravka u Bosni i Hercegovini, među kojima su državljani Afganistana, Pakistana, Maroka, Bangladeša, Tunisa, Egipta, Alžira, Nepala i Turske.

Samo u novembru mjera protjerivanja izrečena je za 114 stranih državljana.

Ti strani državljani su stavljeni pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba je u posljednja tri mjeseca sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljila 310 stranih državljana.

Uglavnom se radi o državljanima Pakistana, Afganistana, Maroka, Tunisa, Iraka, Bangladeša i Turske.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

U istom periodu, na osnovu Sporazuma o readmisiji sa zemljama regije, 43 strana državljanina su vraćena u R. Srbiju, 18 stranih državljana vraćeno je u Crnu Goru, dok su četiri strana državljanina vraćena u R. Hrvatsku.

Služba je samostalno ili u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije, u posljednja tri mjeseca u zemlje porijekla vratila 245 stranih državljana.

U toku novembra udaljena su 92 strana državljanina sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji sa R. Srbijom, sedam stranaca je vraćeno u Republiku Srbiju, dok su po osnovu Sporazuma o readmisiji sa Crnom Gorom, tri stranca vraćena u Crnu Goru.

Služba je samostalno ili u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije u zemlje porijekla vratila 82 strana državljanina.

Od početka 2020. godine, Služba za poslove sa strancima registrovala je 15.520 migranata, što je za 46 posto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je Služba registrovala 28.789 migranata.

U mjesecu novembru Služba je registrovala 937 migranata, što je za 26 posto manje u odnosu na mjesec oktobar ove godine kada je registrovano 1.267 migranata, čime se nastavlja trend smanjenja novopristiglih i registrovanih migranata u Bosni i Hercegovini.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.629 migranata, saopćeno je iz SPS-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button