RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Потписан Меморандум о сарадњи између ЈЗУ и ЦЦИ

Фото: Владимир Матијевић

У брчанској Болници данас је потписан Меморандум о сарадњу између ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ и Центра цивилних иницијатива о увођењу електронских листи чекања на дијагностичке прегледе.

Предвиђено је да се уведу транспарентне листе чекања пацијената с циљем побољшања здравствене услуге и права на здравље, те побољшања приступа здравственим услугама.

Меморандумом је предвиђено да се изради софтверско рјешење које треба да унаприједи и скрати листе чекања приликом заказивања љекарских прегледа и операција тако што би убудуће све листе биле транспаретне и доступне јавности путем интернет странице брчанске Болнице.

Фото: Владимир Матијевић

„Овим документом који потписујемо данас предвиђено да електронске листе чекања обезбјеђују пацијентима квалитетнији приступ информацијама, а здравственим радницима олакшава рад и унапређује и поједностављује комуникацију са пацијентима. Управо овакав систем је у највећој мјери ослобођен могућности утицаја појединаца што доводи до смањења могућности за коруптивне радње приликом заказивања пацијената“, рекао је Асмир Ћилимковић пројект менаџер Центра цивилних иницијатива, додавши да ће се овим системом моћи ажурирати листе чекања у реалном времену, те аутоматски додјељивати термини прегледа.

Фото: Владимир Матијевић

Директор ЈЗУ „Здравствени центр Брчко“ Емир Османовић рекао је да ће овај систем умногоме побољшати квалитет услуга ове здравствене установе

„Тај систем ће сигурно уредити процес наручивања тако што ће свим пацијентима електронским путем стизати обавјештења о заказаним прегледима и операцијама као и о евентуалним измјенама термина,“ нагласио је Османовић.

Дикертор компаније „Креативо центар“ Мерсад Авдић која треба да за потребе потписника Меморандума изради софтверско рјешење каже да би за најмање три мјесеца могли очекивати пуну имплементацију система када се сагледају потребе здравствене установе.

„Шта ће бити укључено конкретно у ову апликацију биће дефинисано у фази имплементације система. Обично здравствене установе крену са ужим кругом накритичнијих дијагностичких прегледа па се увиде бенефити система, те се након тога ради на проширењу остатка организационих јединица и дијагностичких прегледа унутар установе“, навео је Авдић додавши да цијели систем по тржишној цијени не би требао да пређе 50 хиљада КМ.

Из Центра цивилних иницијатива су рекли да су сличне Меморандуме потписали и са болницама у Бихаћу, Томиславгтраду и Фочи, те да је цијели пројекaт потпомогнут средствима Амбасаде Шведске у БиХ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Reakcije iz Javnog zdravstva na optužbu zastupnice Mejre Šečić o diskriminaciji Roma

Sandra Živković