RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Присутан проблем око нострификације петог степена инструктора вожње

У Брчко дистрикту недостаје инструктора вожње због проблема са нострификацијом петог степена стручности инструктора вожње стечених у иностранству.

Власница Ауто школе „Лукић“ Виолета Лукић каже да проблем код непризнавања увјерења о петом степену инструктора вожње, заправо представља разлика у законодавном смислу јер нострификација поменутог увјерења ван БиХ на подручју Дистрикта се третира кроз Закон о образовању одраслих, док за остала занимања, такође петог степена то није случај.

„Инструктори вожње, значи возачи када заврше специјализацију петог степена, то је заправо специјалистички испит и требају да нас третирају као специјалистички испит и да се аутоматизмом то увјерење признаје као докторима, фризерима и осталима“, истакла је Лукић.

Када је ријеч о специјалистичком испиту, Лукић каже да у овом случају није важан степен за нострификацију увјерења стечених у иностранству.

„Сада смо открили да имамо овдје пети степен тзв. специјалиста, било које гране, рецимо медицински радници, доктори, кад иду на специјализацију у иностранство и они добију увјерење о специјализацији на основу седмог или осмог степена“, рекла је Лукић.

Она је рекла да постоји план и програм који предвиђа оспособљавање инструктора у Брчком али због недовољног броја заинтересованих кандидата полагање испита није могуће организовати у Дистрикту.

„Пријаве се само два кандидата, док би требало бити пет минимално да би се организовале обуке, а потребе за тим кадром су велике. Нажалост, то се не промовише и не ставља  у дефицитарна занимања. Да би неко био члан комисије, он мора прво бити инструктор одређени период, да стекне искуство у овом послу. Значи, имамо проблем дугорочно. Доћи ћемо у ситуацију да ће морати кадрове ангажовати из других средина само зато што не промовишемо ово занимање на одговарајући начин“, појаснила је Лукић.

Савјетник за средње и стручно образовање одраслих у Влади Брчко дистрикта Сеад Пашић каже да је Скупштина Дистрикта 2018. године усвојила Закон о образовању одраслих и примјеном тог закона уочиле су се неке грешке у области начина стицања петог степена.

„Формирана је радна група која има обавезу, између осталог да регулише и овај проблем који се указао око примјене Закона за образовање одраслих везано за стицање петог степена. Они су урадили већ око 97 одсто посла око овог проблема и урадили смјернице и тезе које су усвојене и сада би требало практично измјенити тај документ у којем је једна од тих измјена дефинисана новим чланом Измјена и допуна Закона за образовање одраслих који је регулисао начин стицања петог степена“, појаснио је Пашић.

Комисија за нострификацију ће, закључује Сеад Пашић, сходно измјенама и допунама Закона о образовању одраслих моћи вршити нострификацију увјерења које су одрасле особе стекле у иностранству.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.