RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ukupno 328 učenika pohađa inkluzivni oblik nastave

Inkluzivni oblik nastave na području Brčko distrikta u osnovnim i srednjim školama pohađa više od 300 učenika. Iz pedagoške institucije Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, kažu da je broj upisane djece koja pohađaju prilagođeni oblik nastave veći u poređenju sa prethodnim godinama.

Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrika BiH koji je usvojen 2008. godine između ostalog tretira i upis učenika s posebnim potrebama u osnovne i srednje škole.

“Cilj inkluzivne nastave jeste da se svakom učeniku omogući pohađanje nastave po prilagođenom nastavnom programu, a ovaj oblik nastave na području Brčko distrikta u osnovnim i srednjim školama pohađa ukupno 328 učenika od kojih 65 učenika nastavu pohađaju u srednjim školama i 13 učenika sa izraženijim teškoćama u razvoju koji su uključeni u posebna odjeljenja u osnovnim školama“, rekla je Sanela Hodžić savjetnik za socijalnu i mentalnu zaštitu u pedagoškoj instituciji.

Prema njenim riječima upis djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovne institucije u Brčko distriktu ne razlikuje se od upisa djeca sa tipičnim razvojem i oni se upisuju redovno kao i ostala djeca.

U cilju unaprijeđenja i što kvalitetnije realizacije inkluzivnog oblika nastave, Hodžić naglašava da se godišnje obradi nekoliko tema koje se odnose na sam rad sa učenicima kao i to da je Treća osnovna škola ove godine bila domaćin specijalne olimpijade za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Pedagoška institucija u skladu sa svojim nadležnostima od osnovnih i srednjih škola u Brčkom svake godine traži podatke o učesnicima sa poteškoćama u razvoju, na osnovu čega se sačinjava baza podataka tih  učenika koja služi za formiranje i rad stručnih timova za rad sa djecom u školskoj godini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.