RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Саопштење за јавност СНСД-а поводом 25 година од егзодуса Срба из Хрватске

Foto: Arhiva

На данашњи дан прије 25 година, 4.августа 1995.године, почео је највећи егзодус цивилног становништва и етничко чишћење у Европи након Другог свјетског рата.

Државно руководство Хрватске је, наиме, одлучило да са вјековних огњишта протјера четврт милиона Срба што је од 1945. године до данас незабиљежен случај у европској историји.

То, нажалост, није био сигнал демократској Европи да барем протоколарно протестује против очигледног злочина над Србима који су на просторима одакле су протјерани уз бројне злочине, живјели стотинама година.

Непрегледне колоне прогнаних Срба из Републике Српске Крајине које су прошле и кроз наш град свједочиле су о обиму организованог државног злочина.

Данашње подсјећање на те дане прилика је да, уз дужно поштовање према страдалим  Крајишницима, још једном изразимо велику захвалност становницима нашег града који су несебично помагали протјераним Србима, дијелили са њима њихову муку и пружали ријечи утјехе.

Највећи број протјераних Срба из Крајине није се вратио на потпуно уништена домаћинства и данас живе расути широм свијета.

Подсјећање на злочин који је прије 25 година учињен према нашим сународницима је доказ колико је важно очување Републике Српске, као гаранта нашег опстанка на овим просторима.

ОО СНСД БРЧКО

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Саопштење омбудсмена БиХ поводом Међународног дана толеранције

Radio Brčko

Saopštenje organizacije “Narod i pravda” u Brčkom

Radio Brčko

Манипулација омладином – СДА и СНСД привидно препуцавање и скретање пажње са реалних проблема

Radio Brčko