RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Golić: Podržavamo donošenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa Brčko distrikta

Uvijek smo se zalagali za sistemsko donošenje zakona za uređenje Distrikta Brčko, pa tako i Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali primjenjivog i potpuno preciznog. Potrebno je preciznije urediti određene članove Zakona da bi se otklonile nedorečenosti, kako prilikom donošenja odluka Komisija ne bi dolazila u dilemu, a isto tako i nosioci javnih funkcija, na koje se zakon odnosi. S obzirom na specifičnost naše lokalne zajednice i odlučivanja istih komisija na drugim nivoima vlasti u BiH, smatramo da bi bilo bolje da Komisija odluke donosi jednoglasno.

Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa je veoma aktuelan, kako u Brčko distriktu, tako i na nivou Bosne i Hercegovine, zbog toga što je jedan od 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH, da bi smo dobili kandidatski status za ulazak  BiH u Evropsku uniju, rekao je Siniša Golić, predsjednik PDP Brčko i aktuelni poslanik u Skupštini Distrikta Brčko.

PDP Brčko će predložiti da se u Zakonu o sprečavanju sukobu interesa proširi krug nosilaca javnih funkcija, jer postoji još lica koji nisu obuhvaćeni definicijom, a koji eventualno podliježu  ovom Zakonu. Često se stvara pogrešna percepcija u javnosti da su javne funkcije samo članovi Vlade i poslanici u Skupštini, međutim taj broj lica je veći. Pod ovim ćemo podrazumjevati sva lica na koje se Zakon odnosi kako bi svi nosioci javnih funkcija imali jednak tretman.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Romska zajednica Brčko: Nedopustiva diskriminacija Roma

Radio Brčko

Саопштење брчанског СНСД-а: Медијски иступ господина Пашалића опасан преседан

Radio Brčko

Brčko: Misija OSCE u BiH pozdravlja objavljivanje Registra zaposlenih i imenovanih lica

Radio Brčko