BiHBrčko

Брчко: Синдикат упутио Влади дистрикта захтјев о повећању плата

У организацији Синдиката Брчко дистрикта данас је у Брчком одржана, конференција под називом „Социјални дијалог о платама у Брчко дистрикту у вријеме кризе и забрињавајуће инфлације“. Поред представника гранских синдиката учешће у раду конференције имали су и представници Конфедерације синдиката БиХ и представници Међународног синдикалног покрета са сједиштем у Бриселу.

Предсједник Синдиката Брчко дистрикта Игор Бабић каже да је циљ конференције остварити социјални дијалог са послодавцима о повећању плата у Брчком.

„Упутићемо захтјев Влади дистрикта заједно са нашим партнерским организацијама о повећању плата у Брчком, јер свакодневна поскупљења основних животних намирница, посебно хране и енергената не прате повећање плата“, рекао је Бабић.

Предсједник брчанског Синдиката је најавио и низ састанака са послодавцима на којима ће се према његовим ријечима покушати изнаћи начин за неодложно повећање плата свим радницама у Брчком.

Предсједница Конфедерације синдиката БиХ и предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, изјавила је данас након конференције да се плате у Брчко дистрикту морају повећати свим радницима како би се очувала куповна моћ јер је инфлација у нашој држави достигла већ 11 посто.

„БиХ може дјеловати у два правца, а то је очување јавне потрошње подизањем плата и дјеловањем државе на здравим инвестицијама,“ рекла је Ранка Мишић, додајући да су до сада у Републици Српској успјели да издејствују повећање плата у јавном сектору за десет посто као и повећање минималне зараде за исти проценат.

Подршку брчанским синдикалним активистима дала је и Ениса Салимовић представница Међунардног синдикалног покрета са сједиштем у Бриселу задужена за регион југоисточне Европе рекавши да је у овом моменту најважнији социјални дијалог између синдиката и послодаваца.

Ениса Салимовић је нагласила да ће се данашњи закључци са одржане конференције прослиједити у Брисел и подржати их у имплементацији. Према њеним ријечима најважније је да данашњи закључци допру до представника власти јер је према ријечима Енисе Салимовић ситуација алармантна.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button