RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Закон о платама: Повећање плата и минули рад

Нови Закон о платама запослених у јавној управи у дистрикту требао би да уједначи примања по принципу иста плата за исти или сличан посао, обезбиједи повећање најнижих плата и увођење минулог рада.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић каже да је сачињена методологија која треба да утврди коефицијенте, односе међу њима и аналитичу процјену радних мјеста у јавној управи, након чега би се знало колико ће то коштати.

„Нисам сигуран да ће бити неког значајнијег повећања плата. Ријеч је прије свега о усаглашавању плата оних који обављају исти или сличан посао. Имали смо ситуација, у ранијем периоду, да су се интервенцијом на буџет доста некритички повећавале плате за поједине службенике, тако да службеници који раде на истим рефератима имају различита примања“, појаснио је Милић.

Према његовим ријечима, овим законом би се то требало исправити. Оно што је новина у овом закону је увођење минулог рада у јавној управи које до сада није постојало, за разлику од других у јавном сектору који су имали то право као што је правобранилаштво, судство, стручне службе у правосуђу, здравству и неким јавним предузећима.

Градоначелник Милић каже да је дистрикт по просјеку плата у заостатку укључујући и јавну управу у односу на ентитете и БиХ.

У Синдикату дистрикта истичу да они званично нису упознати са активностима око израде и доношења новог закона о платама за запослене у јавној управи.

Илија Калајџић

„Логично би било да се прво донесе Закон о раду, који је још у јуну усаглашен на економско-социјалном савјету. Тек након његовог усвајања, требало би ускладити остале законе из радно-правне области па и закон о платама”, каже секретар Синдиката дистрикта, Илија Калајџић.

Према тренутно важећем Закону о платама, најнижа плата у јавном управи износи 500 марака, а највећа плата од 3.490 марака је плата градоначелника и предсједника Скупштине, затим чланова Владе у износу од 3.100 марака, те посланика у износу од 2.100 марака. Нацрт Закона о платама регулише и плате чланова Владе и посланика .

Градоначелник Милић каже да је политичко опредјељење да се не иде на  повећање плата за највише функције, а хоће ли се промјене у овој области рефлектовати и на њихова примања, биће познато након што овај закон угледа свјетлост дана.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Ilija Kalajdžić penzionisan, na čelu brčanskog Sindikata Igor Babić

Admir Kadrić

FBiH: U ponedeljak protesti zbog izmjena Zakona o radu

Radio Brčko

Novim Zakonom o radu poslodavci obvezni isplaćivati topli obrok radnicima

Sandra Živković