RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Ситуација са афричком свињском кугом јењава

У Брчко дистрикту ситуација са афричком свињском кугом полако јењава. На 219 имања на којима је забиљежено присуство вируса афричке свињске куге на подручју Брчко дистрикта до данас је еутанизовано укупно 7.774 заражене свиње, рекао је шеф Пододјељења за ветеринарство у Влади Дистрикта Стеван Радић. Он је додао да постоји још неколико фарми у Дистрикту гдје животиње нису заражане и да се на њима врши редовна дезинфекција у складу са  прописаним правилима.

Радић је потврдио да је формирана и Комисија Владе дистрикта која ради на процијени настале штете, те да су први предмети у фази обраде и да се  у најскорије вријеме очекује прве исплате оштећеним пољопривредницима.

Шеф Пододјељења за ветеринарствоје потврдио је да се ситуација на подручју Дистрикта смирује и да у наредном периоду очекује спорадичне случајеве код индивидуалних произвођача свиња.

„Паралелно са пословима који се обављају на сузбијању афричке свињске куге, предузимају се и одређене активности, те је формирана Комисија која ради на процјени настале штете и очекујемо да у најскорије вријеме почне са исплатама накнаде пољопривредницима,“ нагласио је Радић и додао да сви који су оштећени могу уз подношење захтјева и претходно направљеног ветеринарског записника или ријешења ући у процес надокнаде штете.

За те намјене Влада Дистрикта претходно је усвојила цјеновник по којем ће се вршити исплата, те обезбједила средства за њену реализацију.

Радић је рекао да се ситуација када је ова зараза у питању почне смиривати са доласком хладнијег времена и да је до сада у Брчко дистрикту еутанизована трећина свињског сточарског фонда.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Na području Distrikta danas eutanazirano više od 700 svinja

Mirsad Zahirović

Брчко: Нема нових случајева заразе вирусом афричке свињске куге

Vladimir Matijević

У БиХ формиран Заједнички центар за контролу афричке куге свиња

Radio Brčko