RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Српски књижевни круг обиљежио Дјетињце

dav

Пригодним културно – вјерским програмом у просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета”, синоћ су чланови Српског књижевног круга уприличили књижевну вече посвећену посебној недјељи поводом празника рођења Христовог – Дјетињци.

То је један од најљепших и најзанимљивијих породичних празника који се слави тако што ујутру рано или по доласку из цркве са богослужења одрасли везују своју или туђу дјецу. Обично се завежу ноге или руке, па се једним дијелом канап завеже за сто или столицу.

Вреднија дјеца се потруде да у данима који слиједе припреме ситне поклоне (јабуке, бомбоне, чоколаде) помоћу којих ће одраслима ”платити откуп” на празнични дан. Након што се дјеца ”откупе” поклонима, родитељи их одвежу, а поклоне по правилу врате дјеци да се почасте.

Уз пригодан рецитаторски програм и наступ пјевачке групе „Босиљак“ Илићка присутни вјерници су се, каже протојереј ставрофор Бранко Ђурић, предсједник Књижевног круга, подсјетили на значај овог обичаја и славља које извире из дјечје душе. „Чувајмо нашу дјецу и будимо стално дјеца . Ако желимо да будемо близу Господа, онда бивајмо душе чисте као што су дјеца“, рекао је прота Ђурић.

Професорица Сњежана Игњић, водитељ синошњег програма је истакла да је такође важно важно да се, оваквим садржајима, укаже на обнављање традиције обиљежавања Дјетињаца и значај даривања.

Српски књижевни круг ће 4. јануара наредне године уприличити књижевно вече посвећено мајкама и очевима односно обиљежити празник Материце и Оци.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Вече духовне поезије

Vladimir Matijević

Брчко: Више од 300 чланица Актива жена СНСД-а обиљежило Ивањдан

Radio Brčko

Svečana akademija u Brčkom povodom Dana nezavisnosti BiH

Suvad Alagić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!