RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У овој години много мање захтјева за лијечење током боравка у иностранству

За десет мјесеци ове године у Фонду здравственог осигурања Дистрикта је издато око 380 ино-образаца за лијечење становника Брчког у земљама у иностранству са којима БиХ односно Брчко дистрикт има потписан споразум. То је знатно мањи број у односу на исти период прошле године када је издато око 1.100 образаца, а на шта је свакако утицао вирус корона. Ово смо сазнали од Ивана Ловрића, референта за ино-осигурања у Фонду здравственог осигурања који је подсјетио да, на основу међудржавног споразума са одређеним земљама, грађани БиХ, а самим тим и Брчког, у тим земљама имају могућност лијечења у хитним случајевима приликом путовања или краћег боравка.

БиХ има потписан споразум о социјалном осигурању са земљама у окружењу, али и са Аустријом, Мађарском, Турском, Луксембургом, Њемачком, Италијом и Белгијом.

Иван Ловрић

“Сви грађани који имају статус осигураног лица, овјерену књижицу и уплаћене доприносе, уз попуњен захтјев за издавање ино-обрасца могу оставрити ово право. Наш правилник прописује да се у току једне календарске године ино-образац може добити на период од 30 дана”, рекао је Ловрић.

Из брчанског Фонда су потврдили да ову могућност могу користити и наши студенти и ђаци, који су на редовном школовању у једној од земаља са којима БиХ има потписан споразум.

Међудржавни споразуми предвидјели су и могућност накнадног издавања ино-обрасца гдје држава која у датом тренутку пружа здравствену заштиту обавјештава Фонд здравственог осигурања да има нашег осигураника на лијечењу. Након тога, фонд утврђује чињенично стање тј. да се ради о хитном лијечењу, издаје ино-образац накнадно и преузима трошкове лијечења.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Дистрофичари траже сервис ортопедских помагала

Vladimir Matijević

Brčko: Predstavnici Fonda zdravstvenog osiguranja održali sastanak sa više udruženja oboljelih

Брчко: Апотекари незадовољни накнадама за фармацеутске услуге

Vladimir Matijević