RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У току је подношење захтјева за остварење права на поврат пореза на доходак

У току је подношење захтјева за остварење права на поврат пореза на доходак, а грађани који остварују то право захтјев могу поднијети до краја текућег мјесеца.

Пореска управа Брчко дистрикта до данас је запримила око 350 захтјева за остварење права на поврат пореза по основу Закона о порезу на доходак од грађана који то право оставрују.

„Измјенама и допунама Закона који је ступиуо на снагу у другој половини 2020. године, лични одбитак је увећан са 300 на 500 КМ те је дефинисано по којим основама се увећава“, рекла је Татјана Михајовић директорица Пореске управе Брчко дистрикта.

„Сви они који не остваре право приликом обрачуна плате на обрачунавање личног одбитка, имају право по основу поврата пореза на лични одбитак. Исто тако, право имају и сва она лица која су радила по Уговору о дјелу, по основу привремених и повремених послова, која су била запослена на одређено вријеме и која су била пензионисана, а нису остварила право могу то остварити по основу поврата пореза. Лица која школују дјецу старости до 27 година имају право такође на поврат пореза као и по основу поврата камате на стамбени кредит, а односи се на лица која су купила своју прву некретнину у Брчком,“ рекла је Михајловић.

„Ако се уплаћује животно осигурање, грађани имају право на поврат пореза и то се право остварује у износу до 30 посто у односу на укупан лични годишњи одбитак који је 6.000 КМ“, истакла је Михајловић.

Она је додала да се ове године очекује од 1.500 до 1.800 захтјева по том основу.

На интернет страници Пореске управе и огласној плочи могу се наћи обрасци за подношење захтјева за остварење права на поврат пореза на доходак.

Осврћући се на прошлу годину, Михајловић је рекла да је за поврат пореза прошле године издвојено 402.407,00 КМ.

Она је подсјетила сва физичка лица која имају склопљене Уговоре о закупу стамбених и пословних простора, гаража или других објеката да су дужна предати пореске пријаве за прошлу годину и платити порез по том основу.

“Свим лицима која то нису учинила, а евидентирани су код Пореске управе, биће издати прекршјни налози, а износ казне прописан законом је од 100 до 300 КМ”, истакла је Михајловић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Za povrat poreza na dohodak 428. 372 KM

Suvad Alagić

Brčko: Uskoro u primjeni Pravilnik o elektronskom podnošenju poreskih prijava

Mirsad Arnautović

Брчко: Остварен план прихода од пореза на добит у Дистрикту

Vladimir Matijević