RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У току подношење пореских пријава

У Пореској управи дистрикта у току је подношење пријава пореза на доходак, како физичких тако и правних лица, као и подношење захтјева за поврат пореза на добит.

Рок за подношење пријава пореза на доходак за физичка лица је 28. фебруар,а за правна лица 31. март ове године, потврдио нам је данас Боро Нинић, вршилац дужности директора Пореске управе дистрикта.

Боро Нинић

Према његовим ријечима, подношење захтјева за поврат пореза на добит за физичка лица је у току и траје до 28. фебруара ове године.

„Од почетка године до данас запримљено је 200 захтјева за поврат пореза што би значило да из буџетских средстава треба вратити више од 70 хиљада марака. На основу евиденције Пореске управе у прошлој године запримљено је приближно 3.500 захтјева за поврат пореза за 2019. годину, те је из Буџета дистрикта враћено приближно два милиона марака средстава“, каже Нинић.

Досадашња искуства су показала да највећи број захтјева за поврат пореза на доходак буде поднесен током другог мјесеца. Порески обвезници право на поврат пореза стичу по више основа.

„По основу неискориштеног личног одбитка сходно пореској картици, по основу уплаћених премија животног осигурања с обиљежјем штедње до висине 30 одсто основног личног одбитка, по основу школовања издржаване дјеце, а што се односи искључиво на уплате школарине и по основу камата на стамбени кредит, а право остварују они обвезници који су власници прве стамбене некретнине“, појаснио је Нинић.

Он је апеловао на пореске обвезнике да се на страници Пореске управе као и на истакнутим огласним мјестима у Пореској управи информишу о потребној документацији за поврат пореза.

„На тај начин, а с обзиром на тренутну епидемијску ситуацију, смањиће се број долазака и самим тим заштитићемо како пореске обвезнике, тако и запослене“, рекао је Нинић.

Нинић је на крају истакао да је Пореска управа дистрикта ове године унаприједила систем за подношење захтјева за поврат пореза, те се већи дио процеса обавља путем апликације, а олакшан је и начин подношења пореских пријава за поврат пореза и тиме смањен период задржавања пореских обвезника у самој институцији.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Од сада самостални предузетници захтјев за паушално опорезивање подносе лично

Vladimir Matijević

Nakon entiteta i Brčko distrikt konačno u ovoj godini sproveo proces fiskalizacije

Mirsad Arnautović

Наплата прихода Пореске управе у 2020. години 50% мања у односу на 2019. годину

Дејана Крстић