RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Joe Biden predstavio plan od 1.900 milijardi dolara za zaustavljanje krize

Novoizabrani predsjednik Joe Biden predstavio je plan od 1.900 milijardi dolara za zaustavljanje krize izazvane pandemijom koronavirusa i pružanje finansijske pomoći onima koji su najviše ugroženi posljedicama pandemije, javlja Associated Press.

Paket pomoći nazvan “američki plan spašavanja” ispunio bi Bidenov cilj vakcinisanjem 100 miliona ljudi u prvih 100 dana njegove uprave kako bi se omogućilo ponovno otvaranje većine škola do proljeća.

U isto vrijeme, pruža još jedan krug pomoći za stabilizaciju ekonomije, dok se javno zdravstvo bori sa zaustavljanjem pandemije.

– Ne samo da imamo ekonomski imperativ da sada djelujemo, vjerujem da imamo moralnu obavezu – rekao je Biden u četvrtak u svom obraćanju. On je također priznao da njegov plan “nije jeftin”.

Biden je za većinu Amerikanaca predložio pomoć od 1.400 američkih dolara, što bi uz 600 dolara predviđenih u najnovijem COVID-19 paketu pomoći, koji je donesen u decembru prošle godine,  bilo 2.000 dolara.

Plan također uključuje produženje privremenog porasta naknada za nezaposlene i moratorij na otkaz ugovora o najmu stana i ovrhe na nekretninama do septembra.

Biden je iznio i prijedlog povećanja minimalne plate na 15 dolara po satu, proširivanja plaćenog dopusta za radnike i povećanja poreznih olakšica za porodice sa djecom. Posljednja stavka olakšala bi povratak žena na posao, što bi pomoglo oporavku ekonomije.

Politički izgledi za ovaj plan su i dalje nejasni. U zajedničkoj izjavi, predsjednica doma Nancy Pelosi i čelnik Demokratske stranke u Senatu Chuck Schumer pohvalili su Bidena zbog uključivanja liberalnih prioriteta, rekavši kako će brzo krenuti u njegovo usvajanje nakon što Biden preuzme dužnost sljedeće srijede.

Oko 20 milijardi dolara bi bilo izdvojeno za brži i uređeniji plan vakcinacije, pored osam milijardi dolara koje je Kongres već odobrio.

Biden je pozvao na uspostavljanje centara za masovnu vakcinaciju i slanje mobilnih jedinica u teško dostupna područja.

Planom je predviđeno i 50 milijardi dolara za više testiranja, što se smatra ključnim za ponovno otvaranje većine škola do kraja prvih 100 dana nove administracije. Oko 130 milijardi dolara bilo bi dodijeljeno za pomoć školama da se otvore, bez rizika od dalje zaraze.

Također bi se finansiralo zapošljavanje 100.000 radnika u javnom zdravstvu kako bi radili na promociji vakcinacije i pronalaženju kontakata zaraženih koronavirusom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Zbog restriktivnih epidemioloških mjera, ugostiteljski objekti pred zatvaranjem

Radio Brčko

U Brčkom danas od posljedica virusa korona preminule dvije osobe, a registrovano 20 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

U BiH u toku izrada softvera za jedinstveni QR kod

Radio Brčko