RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У току спремање пчелињих друштава за зиму

Увелико се врши узимљавање и утопљавање пчелињих друштава и кошница на подручју Брчког, те се спремају за зиму, сазанали смо од Николе Керезовића предсједника Удружења пчелара „Матица“ из Брчког.

Он је рекао да се током септембра врши прехрана пчелињих друштава и заштита од паразита а да је сада сезона када врши контролно димљење и провјера друштава и узимљавање.

Керезовић је савјетовао све пчеларе да обрате пажњу и провјере да ли се „варола“ скинула и ако није да се уради контролно чишћење те да се обезбједи довољно хране за зиму, јер ако се то не уради сада, може се десити да почетком сезоне друштва оболе или угину.

„Што се тиче прошле године медоносна година била је добра али ми морамо радити да би било још боље те да спремимо пчеле што боље за следећу сезону“, сматра Керезовић.

Он тврди да пчела никада од хладноће не страда него од глади и болести али да би се друштво добро припремило за зиму, треба да се по кошници, обезбједи најмање 15 кг хране за зиму те урадити све остале појединости за следеће медоносно брање.

„Пчелари у Брчком су задовољни динамиком исплате подстицаја у Дистрикту, али иако се добије 30 КМ по кошници у другим дијеловима БиХ подстицај за пчеле је виши од нашег,“ нагласио је Керезовић додавши да се пчеларима у Брчком признаје и поврат новца у износу од 30 посто од вриједности купљене пчеларске опреме.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Принос меда ове године знатно слабији

Дејана Крстић

Matica u košnici kao majka u porodici

Admir Kadrić

Pčelari u BiH počinju sa proizvodnjom pčelinjeg otrova za potrebe farmaceutske industrije

Radio Brčko