RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ponovno loš početak sezone za pčelare Brčko distrikta

I ova sezona, kao i nekoliko prethodnih, vrlo je loše počela za pčelare s prostora Brčko distrikta. Zbog nepovoljnih klimatskih uslova, dijelom i zaprašivanja insekticidima, gubici proizvođača meda procjenjuju se na oko 30 posto.

Predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ Brčko Nikola Kerezović za Radio Brčko je pojasnio da je nakon kišnog proljeća osjetan pad cvjetanja bagrema što je glavna paša za pčele i samim tim biti će smanjen i prinos meda u košnicama za oko 30 posto.

Cvijetni fond na livadama i padinama Brčko distrikta i okoline za proljetnu ispašu također je umanjen zbog česte kiše, nagle izmjene dnevnih i noćnih temperatura sa mrazevima, a problem je i zaprašivanje larvi komaraca i drugih insekata, što dijelom uništava i pčelinja gnijezda.

Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja pčelara “Matica” Brčko

Kerezović je kazao da je temperatura sada povoljnija, ima više sunčanih dana, što bi moglo pospješiti cvjetanje bagremca, livadskog cvijeća i lipe, ali situacija sa pčelarenjem i dalje je teška i ima silaznu putanju.

Smanjenje pčelinjeg fonda je globalni, a ne samo lokalni problem, jer se razvojem tehnologija, magnetskih polja koje pčela ne podnosi i zagađenjem atmosfere, sužava i dovodi u pitanje elementarni opstanak pčelinjeg svijeta.

Pandemija nije išla na ruku ni pčelarima jer „Matica“ nije uspjela da organizira fizičko okupljanje, savjetovanje i razmjenu iskustava pčelara u Brčkom, a udruženje se trenutno izdržana od članaraina.

Kerezović je još rekao da naša društveno-politička zajednica daleko više sluha pokazuje za neke druge grane privrede nego za pčelarsto, ali i najavio budući sastanak sa gradonačelnikom Brčko distrikta s ciljem traženja podrške za brčanske pčelare.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko distrikt: Iza pčelara jedna od najlošijih sezona

Admir Kadrić

Брчко: У току спремање пчелињих друштава за зиму

Vladimir Matijević

Matica u košnici kao majka u porodici

Admir Kadrić