RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: У току тренинг државних службеника за додјелу средстава из буџета

Уз техничку подршку пројекта „ЕУ за цивилно друштво“ Влада Брчко дистрикта организује дводневни тренинг којим се унапређују вјештине службеника да реализују нова правила и процедуре о додјели средстава из буџета удружењима, фондацијама и другим правним и физичким лицима.

Усвајањем Правилника о додјели средстава из буџета указала се и потреба за обуком јавних службеника која ће ојачати њихов капацитет и кроз коју ће се развити механизми транспарентнијег управљања средствима која се додјељују из буџета.

„Ово је потврда опредјељења Владе дистрикта да се додатно оспособимо за процедуре додјеле јавних средстава на још транспарентнији начин, а у складу са новоусвојеним Законом о буџету и Законом о удружењима и фондацијама. Важно нам је да се процедуре воде у складу са законом прописаним нормама како бисмо могли у заједници осјетити ефекте свих пројеката који ће бити реализовани на подручју Дистрикта. Невладин сектор је јако важан и имаће нашу подршку, али морамо успоставити нова правила понашања како бисмо обезбиједили повјерење грађана и ми као извршна власт, а тако и невладине организације“, истакао је градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић.

Есед Кадрић

Пројекат „ЕУ за цивилно друштво“ један је од пројеката Европске уније са којима Влада Брчко дистрикта сарађује, а који пружа подршку унапређењу сарадње Владе, удружења и фондација. Кроз овај пројекат Влада Брчко дистрикта креира алате за реализацију правилника о додјели средстава удружењима и фондацијама који ће у будућем периоду бити у електронској форми, тачније који ће путем софтвера бити доступни удружењима и фондацијама.

Перо Гудељевић

„Кроз пројекат ЕУ за цивилно друштво ћемо потпуно бесплатно добити софтвер који ће обезбиједити да се апликације могу подносити елекртонским путем и који ће омогућити већу транспарентност, односно увид у све захтјеве који су поднесени као и оцјене које ће комисије давати на те апликације“, рекао је шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу Перо Гудељевић.

Осим тренинга за државне службенике, пројекат ће у наредном периоду обезбиједити обуку и за организације.

„Пројекат ‘ЕУ за цивилно друштво’ пружа техничку асистенцију Влади Брчко дистрикта у реализацији јачање капацитета државних службеника да ефикасније и транспарентније управљају средствима која су намијењена удружењима и фондацијама, за реализацију пројеката и програма финансираних јавним средствима. Данас пружамо техничку асистенцију у виду тренинга, односно обуке за укупно 50 службеника. У наредном периоду иста обука биће планирана и за организације цивилног друштва. Ми ћемо кроз софтверско рјешење које ће бити урађено у оквиру пројекта такође допринијети транспарентнијој подјели средстава Владе Брчко дистрикта према удружењима и фондацијама, али исто тако и транспарентнијем извјештавању удружења и фондација у погледу утрошка јавних средстава и врло јасном мјерењу резултата рада организација цивилног друштва и фондација када је у питању реализација средстава и пројеката који долазе из јавних фондова“, изјавила је Сања Клисура, PR менаџер пројекта.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Treći rebalans budžeta Distrikta do kraja tekućeg mjeseca

Admir Kadrić

Češka prestaje isplaćivati plate državnim službenicima zbog inflacije

Radio Brčko

Brčko: Teku pripreme za treći rebalans budžeta u visini do 20 miliona KM

Suvad Alagić