RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Урученa Повеља – најстарији писани траг о нашем граду

У оквиру обиљежавања 22. годишњице Брчко дистрикта данас је у градској Вијећници градоначелнику  Еседу Кадрићу свечано уручен најстарији (досад пронађен) писани документ у којем се помиње Брчко. Ове године навршило се 600 година од настанка документа – Повеље у којем мађарски краљ Жигмунд даје на управљање неком од племића област „Барказс“ садашње Брчко. Ријеч је о Повељи која се чува у Државном архиву Мађарске у Будимпешти, а која датира из 1422. године и добијена је у виду копије као поклон нашем граду.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић изразио је задовољство на овако вриједном писаном трагу о постојању нашег града и рекао да је посредством Архива Војводине обезбијеђен за грађане Брчког.

Кадрић је рекао да ће Повеља красити зидове Вијећнице и да ће овај документ са поносом истицати свим гостима који посјете Брчко.

„Ријечи захвалности су мале колико смо сретни што смо дошли до ове Повеље. За нас је овај документ јако битан јер долази на годишњицу дистрикта“, рекао је Кадрић.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић рекао је новинарима да му је част и привилегија што је у прилици да уручи овај документ и нагласио да први пут осјећа смисао посла којим се бави.

„Архиви постоје да људи као појединци пронађу нешто што их занима. У овом сучају историјат вашег града“, рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима цијели документ који је писан на старолатиснком језику биће ускоро преведен и сам текст превода биће постављен поред Повеље како би се видјела суштина документа.

Кузмановић каже да копија овог документа може да послужи као инспирација, не само људима који се баве архиварством, него и другима да се боље повезују.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Изложен превод Повеље из 1422. године

Vladimir Matijević