RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Изложен превод Повеље из 1422. године

У галерији градске Вијећнице однедавно је изложена Повеља, најстарији писани документ у којем се град и област Брчко спомиње још 1422. године. Повеља је преведена са старославенског језика а ријеч је о историјском документу која се чува у Државном архиву Мађарске у Будимпешти.

Копија Повеље је поклон Архива Војводине нашем граду поводом обиљежавања 22. годишњице Брчко дистрикта.

Ове године се навршило се 600 година од настанка историјски важног документа – Повеље у којој се налаже да мађарски краљ Жигмунд даје племићу Ивану Горјанском на управљање област „Барказс“ садашње Брчко“.

 

Копија овог документа може да послужи као инспирација не само људима који се баве архиварством него и другим људима да се боље повезују, речено је приликом предаје Повеље градоначелнику.

У име градоначелника Брчког Еседа Кадрића портпарол Владе дистрикта Аида Ловић рекла је да је градоначелник изразио задовољство на овако вриједном писаном трагу о постојању нашег града и рекао да ће Повеља красити зидове Вијећнице и да ће овај документ са поносом истицати свим гостима који посјете Брчко.

Она је позвала све грађане Брчког да дођу у Галерију у Вијећницу и да погледају овај значајан документ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Djela slikara iz Bugarske u Brčkom

Admir Kadrić

Brčko: Vemićeva postavka u Brčkom

Admir Kadrić

Brčko: Otvorena izložba slikara Srđana Ćeranića

Gorana Antić