RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Услови рада на Зеленој пијаци неподношљиви, надлежни тврде од следеће седмице побољшање

Закупци тезги на Зеленој пијаци у Брчком изразили су данас незадовољство условима рада и неодржавањем комуналне хигијене на пијаци због неодвожења смећа и нечишћења пијаце дуже од мјесец дана. Они су од надлежних затражили да под хитно нађу рјешење за одвоз смећа како не би дошло до појаве заразних болести.

“Већ мјесец дана нико не чисти нити одвози смеће са пијаце. Ми чистимо око наших тезги али смеће се нагомилава стално. Треба нам затворена пијаца, наткривена и ако је потребно направити мању пијацу али је покрити како нам зими роба не би пропадала усљед ниских температура”, каже једна од дугогодишњих закупаца на градској Зеленој пијаци и додаје да смрзнуту робу мора одмах бацити. Тврди да од када ради на пијаци никада стање није било горе због небриге која се константно дешава.

Њен колега који ради недалеко од прве тезге на улазу у пијацу сматра да је брчанска пијаца најгора у овом тренутку у БиХ због услова у којима закупци раде.

„Ово је једно ругло које се не може поправити. Имамо недалеко од нас пјешачку зона у коју се улажу милиони, а о пијаци се не води брига“, каже дугогодишњи продавач на пијаци.

Продавачица сира, млијека и млијечних производа на једној од тезги у дијелу гдје се продају ти производи каже да су услови лоши и да пијацу само треба очистити јер је јако прљаво због неодржавања.

„Радим већ 15 година и било је боље када је ЈП „Комунално“ одржавало пијацу. Било је чисто и уредно али преузимањем овог посла од стране приватника све се погоршало“, каже продавачица Ружа жалећи се на слабу посјећеност и још слабију платежну моћ купаца.

Она тврди да надлежни требају повести више рачуна око Зелене пијаце и додаје да сами чисте и уређују пијацу, одржавају санитарне чворове када се запуше, те да од надлежних зависи будућност ове пијаце која је сваком граду па и нашем неопходна и пријеко потребна.

Поступак јавне набавке услуга одржавања чистоће пијаца  планиран је поново у Плану набавке за 2024. годину који је недавно усвојен, те ће се исти до краја овог мјесеца поново покренути, поручују из Канцеларије за управљање јавном имовином Брчко дистрикта.

„Канцеларија је у октобру 2023. године покренула отворени поступак јавне набавке услуга одржавања чистоће пијаца у Брчко дистрикту. У проведеном отвореном поступку за доставу понуда за набавку услуга одржавања чистоће пијаца достављена је само једна понуда“, каже Азра Мартиновић финансијски савјетник у Канцеларији за управљање јавном имовином Брчко дистрикта и додаје да је након детаљне анализе Комисија утврдила да понуђач није поступио у складу са тендерском документацијом, односно није доставио безусловну банкарску гаранцију за озбиљност понуде, чиме је понуда оцијењена као неправилна,  па је поступак поништен у складу са чланом 69 Закона о јавним набавкама.

Поступак јавне набавке услуга одржавања чистоће пијаца  планиран је поново у Плану набавке за 2024. годину који је недавно усвојен, те ће се исти до краја овог мјесеца поново покренути.

„До окончања поступка јавне набавке Канцеларија је предложила Влади ангажовање три извршиоца са основном стручном спремом по Уговору о посебним пословима за потребе чишћења, тако да ако прибавимо сва потребна позитивна мишљења надлежних институција на наш приједлог, ангажман извршиоца би требао почети већ наредне седмице“, закључила је Мартиновић.

Поред споменутог ангажмана извршиоца планирано је и ангажовање ЈП “Комунално Брчко” за одвоз смећа на градску депонију.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Слаба посјета на Зеленој пијаци

Vladimir Matijević

Брчко: Канцеларија за управљање јавном имовином издала око 100 пословних простора

Дражен Ристић

Брчко: Нове цијене повољније за закупце љетних башта

Anđelka Đurić