RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Вјежба симулирања поплава окупила 10 држава Југоисточне Европе

На подручју Брчко дистрикта од данас па до петка 27. октобра ове године биће одржана међународна теренска вјежба „Full Scale Exercise – DPPI SEE Flex 2023“.

Током вјежбе симулираће се стање настанка поплава у Босни и Херцеговини уз примјену процедура које се користе у ситуацијама природних или других несрећа, те ће учешће у вјежби, поред тимова Федералне управе цивилне заштите, Републичке управе цивилне заштите, Одјељења за јавну безбједност Брчко дистрикта и Полиције Брчко дистрикта узети десет држава Југоисточне Европе, са међународним тимовима користећи специјализовану опрему за дронове.

Влатко Ивановски, шеф секретаријата Иницијативе за превенцију и приправност катастрофа за Југоисточну Европу каже да је ова вјежба нешто што је планирано годину дана, а вјежба се састоји од  три сегмента – операција са дроновима, операција за логистику и постављање кампова након катастрофалне поплаве.

„У вјежби учествују тимови из 10 држава односно стотињак људи из ових држава под симулацијом да регија Брчко и читав сјеверозападни дио БиХ је поплављен и БиХ тражи помоћ, а ове државе шаљу своје спасилачке тимове како би помогли“, објаснио је Ивановски.

Према његовим ријечима вјежба ће се одвијати на четири локације поред ријеке Саве. Ово је прва вјежба до сада у којој се користе дронови с циљем тестирања капацитета за управљање дроновима у операцијама заштите и спашавања.

Наведена теренска вјежба је прилика да се провјери спремност и способност одговора на поплаве кроз заједничку сарадњу и координацију Министарства безбиједности  Босне и Херцеговине и надлежних институција  и тимова из Босне и Херцеговине и држава Југоисточне Европе, а посебно ефикасност система подршке државе домаћина у случају пријема и пружања међународне помоћи.

Мирсад Хасанбашић, шеф Одсјека цивилне заштите у Одјељењу за јавну безбиједност у Брчком каже да им је задовољство да буду домаћини једне међународне вјежбе гдје ће имати прилику стећи нека нова знања и вјештине.

Кроз ову вјежбу која ће се реализовати у наредних неколико дана ће такође бити тестиране стандардне оперативне процедуре сарадње и одговора на несрећу, те систем одговорности, командовања и координације у складу са Оквирним законом о заштити и спасавању у Босни и Херцеговини, плановима заштите и спасавања и међународним споразумима у случају природних или других несрећа.

У вјежби ће поред представника Министарства безбиједности Босне и Херцеговине, надлежних  ентитетских институција и Брчко дистрикта, учествовати представници Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Бугарске, Румуније, Албаније и Турске.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.