RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Завидан резултат пословања Регистра земљишта Основног суда

Број предмета који су у 2022. години ријешени у Регистру земљишта при Основном суду Брчко дистрикта је за 60 одсто већи у односу на годину прије, сазнали смо од Зорана Ракановића, шефа Регистра земљишта у брчанском Основном суду. Он је рекао да је у 2022. години запримљено 220 приједлога за упис стварних права у књигу положених уговора што је са 20 неријешених предмета из 2021. године укупно 240 предмета од којих је остало шест који нису ријешени.

„Регистар земљишта је у току 2022. године запримио 6.641 приједлог за упис стварних права у централну базу података, привремени регистар и стару земљишну књигу, што је са 191 неријешеним предметом из прошле године укупно 6.832 предмета у раду и да је остало још 60 предмета за рјешавање“, рекао је Ракановић.

Он је додао да је запримљено и 5.576 разних захтјева од надлежних органа, правних и физичких лица што је са 45 неријешених предмета из 2021. године укупно 5.621 захтјев у раду и да је од тога остало још пет предмета за рјешавање.

Ракановић је навео да је Регистар земљишта при Основном суду издао 22.799 земљишно-књижних извадака и 435 преписа из књиге положених уговора што је завидан резултат у пословању.

„Током 2022. године одржавана је и ажурирана и централна база података и системски се радило и на уносу података у базу за катастарске општине за које није у потпуности завршен поступак излагања као и за дио катастарских општина старог премјера“, нагласио је Ракановић и додао да је у прошлој години започео и пројекат ДИАРИС који се односи на успостављање Дигиталног архивског информационог система за потребе Регистра земљишта овог Суда.

Према његовим ријечима приоритет је да се у овој години ријеше заостали предмети и да се одржава достигнути ниво ажурности рјешавања новозапримљених предмета и захтјева.

„Поред ових планова имамо и циљ да се током ове године константно уносе и одржавају подаци у централној бази података, а прије свега у катастарској општини Брчко 1, чијим уношењем би све катастарке општине за које је завршен поступак излагања биле у електронској бази података“, додао је Ракановић и најавио наставак реализације пројкта ДИАРИС.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.