Brčko

Brčko: Ambrozija u punom jeku – Zakona još uvijek nema

U jeku cvjetanja ambrozije veliki broj građana ima zdravstvenih problema s alergijom. Tome još doprinose zarasle površine na kojima se korov najbrže širi, a kojih je iz godine u godine sve više. 

“U ovom razdoblju posebno aktualna tematika je da zapuštene površine na području Brčko distrikta BiH budu prijavljene od osoba koje imaju problem s tim zapuštenim površinama. Na osnovu Zakona o komunalnim djelatnostima, komunalni inspektori u skladu s tim i Zakonom o inspektoratu Brčko distrikta utvrđuju činjenično stanje, na osnovu kojeg nalažu da se površine očiste. Ukoliko one ne budu očišćene, komunalni inspektori izdaju rješenja o izricanju kazni”, pojasnio je šef brčanskog Inspektorata Damir Bulčević, te naveo da imaju problem s privatnim površinama čiji su vlasnici u inozemstvu i kojima teško mogu biti uručena rješenja.

Posljednjih dana, Inspektorat bilježi povećan broj prijava o zapuštenim površinama na kojim raste ambrozija, stoga bi po ovom pitanju trebalo ići ka donošenju Zakona o biljnom zdravstvu Distrikta, čijim bi se odredbama definirala konkretna i pitanja u vezi ambrozije.

Bulčević je ovom prigodom podsjetio da su zakonska rješenja pripremljena ranije, te izrazio nadu da će Zakon biti biti brzo usvojen na jednoj od sjednica Vlade Brčko distrikt.

Prema važećim propisima svi koji ne održavaju svoja dvorišta, a nakon nepostupanja po rješenju i u skladu sa  Zakonom o inspektoratu, mogu platiti kaznu od 1.000 do 10.000 maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button