RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Da li će EU skinuti Srbiju sa “korona crvene liste”?

Ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da opada, EU bi mogla da preporuči svojim članicama da skinu Srbiju sa crvene liste, piše “Blic”.

List, međutim, navodi da to ne znači da bi sve zemlje to automatski i prihvatile, posebno one u kojima se virus korona rasplamsava.

“Blic” ističe da možda nije realno da se to desi prije 1. septembra, ali i da nije isključeno da bi onda, na primjer, Grci odlučili da dozvole srpskim turistima ulazak uz, na primjer, obavezan PCR test.

Kako objašnjava, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) juče je objavio najnovije podatke za sve države, na osnovu kojih zemlje donose odluku koga će staviti na zelenu, žutu ili crvenu listu, odnosno kome će otvoriti, a kome zatvoriti granice.

Na osnovu ovih podataka svojevremeno je i Srbija dospjela na “rizičnu listu” Evropske unije, ali “Blic” navodi da bi to uskoro moglo da se promijeni.

Prema podacima ECDC, Srbija je u posljednje dvije nedjelje imala 2.323 novozaraženih, što daje prosek od 33,2 oboljelih od virusa korona na 100.000 stanovnika.

Srbija je, navodi “Blic”, na dobrom smo putu da se spusti ispod granice od 25/100.000 koju skoro sve države uzimaju kao relevantnu za stavljanje ili skidanje sa crvene liste.

Na prvom mestu je Španija sa 175,7 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a kada je riječ o komšijama prednjači Crna Gora sa 111,9, Bosna i Hercegovina sa 108,8, Rumunija ima 86,4 na 100.000, Sjeverna Makedonija 82,2, Hrvatska 65,3 slučaja na 100.000 građana.

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti u Srbiji: Mlade generacije sve više posrbljavaju i koriste engleske riječi

Radio Brčko

Velika Britanija još neće ukinuti lockdown

Radio Brčko

U Brčkom danas registrovano 27 novih slučajeva zaraze virusom korona

Radio Brčko