RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoInternacionalni teatarski susretiKultura

Brčko: “Arzamas” pred gledaocima u petak, a “Balkanski špijun u Sarajevu” večeras od 19:30 sati

Emitovanje predstave „Arzamas“ beogradskog Zvezdara teatra, rađene po romanu i u dramatizaciji Ivane Dimić, u režiji Ljiljane Todorović, a koja je u programu ovogodišnjih Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, predviđeno je za sutra, 27.11.2020. godine od 19:30 na RTV HIT i Fejsbuk stranicama “Hit-a” i Susreta pozorišta.

„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje. Za potrebe dramske radnje u adaptaciju romana uveden je lik Smrti kao svemoćnog impresarija koji direktno utiče na događaje. Smrt će odnijeti majku igrajući tango sa ćerkom, ali ljubav će prevladati, jer je ljubav jača od smrti. Predstava Zvezdara teatra je stvaralački čin koji se rađa iz darova nezavisnih od pisca“, rekla je autorka Dimić.

Po riječima rediteljke Todorović, to je smiješnotužna i tužnosmiješna priča o tri samoće: o samoći ostarjelog roditelja, o osami odraslog djeteta koje se o tom svom roditelju brine i o njihovom sudaru sa usamljenošću smrti od koje svi okreću glavu i u panici od nje bježe, o ljubavi jedne Majke, jedne Ćerke i jedne jedine – Smrti.

U okviru pratećeg programa Pozorišnih susreta u Brčkom, juče je predstavljena monografija „ANTOLOGIJA  JUŽNOSLOVENSKE DRAME SUSRETA POZORIŠTA / KAZALIŠTA I-IV“ koje su priredili Srđan Vukadinović i Jakov Amidžić.

Dio teksta i fotografija preuzeti sa: https://zvezdarateatar.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pete festivalske večeri predstava “Žene u crvenom” HNK Osijek

Radio Brčko

Prekosutra otvaranje Susreta pozorišta / kazališta BiH u Brčkom

Radio Brčko

Regionalni 37. Kazališni susreti BiH u Brčkom bit će održani u skladu s epidemiološkom situacijom

Radio Brčko