RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Besplatnim anonimnim testiranjem obilježen 1. decembar, Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Pododjeljenje za javno zdravstvo, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta besplatnim anonimnim testiranjem obilježilo je 1. decembar, Svjetki dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

“HIV se u najvećoj mjeri prenosi putem spolnog odnosa, tetoviranjem i ugradnjom pirsinga. Mladima, a i svim ostalim građanima savjetujemo da koriste zaštitu prilikom odnosa, te da biraju provjerena mjesta na kojima se tetoviraju i ugrađuju pirsinge. U Brčkom je trenutno evidentirano sedam slučajeva koji su pozitivni na HIV, a radi se pretežno o osobama muškog pola”, rekla je Anđa Nikolić, šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo i ostale usluge.

Iz ovog Pododjeljenja kažu da u posljednje dvije godine nema novozaraženih, što ne znači da je to pozitvna vijest, jer, veoma je mali broj onih koji se testiraju u toku jedne godine. Bitno je mnogo više raditi na edukacijama kada je u pitanju HIV/AIDS i kroz razne projekte, te kroz formalno i neformalno obrazovanje približiti građanima ovaj virus, odnosno bolest.

“Najčešći simptomi koje zaražene osobe imaju jesu pretjeran umor, upalne promjene i groznica. Osoba koja nema nikakve simptome, a pozitivna je na HIV, također može prenijeti ovaj virus. Postoji i takozvani vertikalni put prenosa ovog virusa. To je prenos oboljele majke na bebu u stomaku ili se prenos bolesti desi tokom porođaja ili tokom dojenja”, zaključila je Nikolić.

Iz ovog Pododjeljenja dodaju još, da iako je bolest neizlječiva, može se mnogim lijekovima poboljšati kvalitet i produžiti život oboljelih, te je neophodno da se izbjegavaju sve vrste droga, kako bi terapije pomogle u borbi protiv ove opake bolesti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.