RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prva osnovna škola provodi niz aktivnosti na suzbijanju vršnjačkog nasilja

Vršnjačko nasilje sve je češći problem među mlađim uzrastima. U JU Prvoj osnovnoj školi Brčko distrikt BiH imaju niz aktivnosti koje provode na suzbijanju i prevenciji vršnjačkog nasilja.

„Ono što smo primjetili zadnjih godina jeste da je sve manje verbalnog i fizičkog nasilja, te da se vršnjačko nasilje preselilo na društvene mreže. Mi smo kroz razne programe i radionice obuhvatili veoma širok spektar nasilja, a najviše se posvećujemo upravo nasilju na internetu“, kazala je Stanislava Galić, psihologinja ove obrazovne ustanove.

Ona je dodala da pored edukacije učenika organiziraju edukacije i za roditelje i nastavni kadar kada je u pitanju suzbijanje vršnjačkog nasilja.

„I učitelji i nastavnici su svjesni svih problema, te znaju da su učenici ponekad sramežljivi da za vrijeme nastavnog sata prijave neku neugodnost. Ovim putem pozivamo učenike da bilo kakav problem mogu i nasamo prijaviti svom učitelju ili razrednom starješini, kao i pedagogu ili psihologu ove obrazovne ustanove. Samo na taj način možemo pravovremeno reagirati i pomoći djetetu“, kazao je Nebojša Vuković, ravnatelj JU Prve osnovne škole.

Prema njegovim riječima, u ovoj školi za sada nema problema kada je u pitanju vršnjačko nasilje, ali svakako treba povesti računa kada su u pitanju internet i društvene mreže. Ovim putem pozvao je sve roditelje da više razgovaraju s djecom i da im ukažu na opasnosti koje se nalaze na internetskim mrežama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U Prvoj osnovnoj školi održano takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima

Mirsad Zahirović

Ново издање Емисије о образовању – Прва основна школа у Брчко дистрикту

Radio Brčko

Gosti emisije “Teens” učenici Prve osnovne škole

Radio Brčko