RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: “Bimal” organizovao Dan uljarica

Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede IRUP Brčko i kompanija Bimal  organizovali su danas u Brčkom Dan uljarica .

U radu panel diskusija gdje je tema skupa bila „Uzgojem uljarica do očuvanja plodoreda“ učešće su uzeli brojnih poljoprivredni proizvođači, članovi resornih insituticija na entitetskom i državnom nivou, te predstavnici banaka i osiguravajućih kuća.

“Da bi se proizveo kvalitetan repromaterijal potrebno je da se primjenjuju preporuke  struke gdje je plodored jedan od glavnih načina da se održi kvalitet zemljišta”, kazao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal.

On je naglasio da ova kompanija čini sve da motiviše domaće poljoprivredne proizvođače da veće površine zasiju uljaricama jer je otkup zagarantovan.“Brčko distrikt svake godine sa značajnim sredstvima podstiče sjetvu uljarica i sigurno je da još uvijek nisu ni približno iskorišteni svi kapaciteti s obzirom na poljoprivredne  površine u distriktu”, kazao je Zoran Gajić, šef Odjela za poljoprivredu.Podsticaj za uzgoj uljarica u Brčko distriktu iznosi od 400 do 450 KM po hektaru i s  obzirom na otkupnu cijenu, koja je prošle godine iznosila 630 maraka po toni uz  zagarantovani otkup, omogućava da poljoprivredni proizvođači imaju poljoprivrednu proizvodnju koja im može omogućiti i značajne prihode.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dan uljarica u Brčkom 5. marta u prostorijama Evropskog univerziteta

Radio Brčko

Kompanija BIMAL proglašena „Evropskom najkompanijom – Lider 2019“

Radio Brčko

Брчко: Обиљежен Дан уљарица

Vladimir Matijević