RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Обиљежен Дан уљарица

У организацији Института за развој и унапређење пољопривреде и компаније „Бимал“ данас је у Брчком одржан „Дан уљарица“. Тема овогодишњег скупа је „Значај пољопривреде за развој прехрамбене индустрије”.

Циљ данашњег скупа јесте да произвођачи, откупљивачи и они који субвенционирају производњу на једном мјесту, чују предности производње ових култура, рекао је Шевал Суљкановић извршни директор компаније “Бимал”.

Он је додао да је “Дан уљарица” прилика да се једном годишње окупе пољопривредници, ресорне институције и струка, те да разговарају о трансформацији пољопривредног система и потребама пољопривредних произвођача.

Данашњем обиљежавању “Дана уљарица” присуствовали су и представници Министарстава пољопривреде из ентитета и Брчко дистрикта који су изнијели висине подстицаја које ове институције дају за произвођаче уљарица и који су нагласили да се производња ових култура удвостручила у односу на протекли период.

У Федерацији БиХ кроз различите мјере подршке за производњу уљарица подстицај је повећан је за 20 одсто и износи 824 КМ по хектару, у Републици Српској стимулише се и 30 одсто од цијене сјемена као и 300 КМ по хектару, док на простору Брчко дистрикта подстицај се исплаћује у висини од 450 КМ по хектару за сунцокрет и 400 КМ за соју и уљану репицу.

Директор ЈУ “Пољопривредни институт у Републици Српској” Војислав Тркуља каже да производња уљарица има изузетан значај за нашу земљу.

Он истиче да институција испред које долази може да својим истраживањима помогне што већем приносу и квалитету уљарица.

Индивидуални пољопривредни произвођач уљарица из Оџака Драган Јовић, већ дуго година се бави производњом уљарица и годишње обрађује око 70 хектара.

Он каже да је предност производње уљарица што сви произвођачи имау унапријед загарантовани откуп ових култура.

Учесници панела били су представници Министарства пољопривреде Републике Српске и Федерације БиХ, Одјељења за пољопривреду Брчко дистрикта, те Министарства пољопривреде Жупаније Посавске уз организатора пољопривредне производње. Кроз дискусију и размјену искустава закључено је да је пољопривреда један од темеља прехрамбене индустрије гдје и даље постоји значајан простор за развој и унапређење.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: “Bimal” organizovao Dan uljarica

Mirsad Arnautović

„Dan uljarica“ održan u Brčkom

Sandra Živković