RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Blagi rast neto plata u julu u odnosu na isti mjesec prošle godine

Prosječna neto plata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine u julu ove u odnosu na isti mjesec pošle godine u blagom je porastu i iznosila je 1.192 KM. U avgustu u odnosu na juli 2023. godine kod osobne potrošnje došlo do porasta cijena od 0,8 posto.

Rukovoditeljica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, Podružnica Brčko, Senija Fačić za Radio Brčko napomenula je da blagi porast plate u Brčko distriktu u julu ove u odnosu na juli prošle godine u realnom smislu vrlo malo znači jer svi znamo da na terenu imamo konstantne inflatorne pojave kod cijena roba i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

„U tom smislu kad se posmatra mjesec avgust u odnosu na mjesec juli mi imamo situaciju da je došlo do blagog porasta nivoa cijena osobne potrošnje u nivou od 0,8 posto“, navela je Fačić. Ona je pojasnila da je najveći porast cijena u Brčko distriktu u mjesecu avgustu u odnosu na juli ove godine zabilježen u odjeljku stanovanja i režijskih izdataka i ti troškovi su veći za 1,1 posto. Cijene namještaja i kućanskih uređaja porasle su za 0,5 posto, zdavstvo za jedan posto, cijena prijevoza je porasla za 4,9 posto, rekreacija i kultura za 0,2 posto, restorani i hoteli za jedan posto, ostala dobra i usluge za 0,6 posto.

Fačić je precizirala da je blago smanjenje cijena za osobnu potrošnju u posmatranom periodu zabilježeno samo u odjeljku hrane i pića.

„Kada na godišnjem nivou gledamo inflaciju u Brčko distriktu možemo reći da je ona blago usporila svoj rast što znači da su cijene u avgustu ove u odnosu na avgust 2022. godine veće za 3,5 posto“, kazala je Fačić.

Ona je zaključila da će cijene u Brčko distriktu vjerovatno imati i ubuduće tendenciju daljnjeg rasta jer je sve skupa povezano sa cijenama energenata, električne energije, hrane i drugih proizvoda u našem bližem i daljnjem okruženju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!