RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Тренутно има сто корисника програма “Помоћ и њега у кући” Црвеног крста

Црвени крст дистрикта Брчко у сарадњи са Швајцарским Црвеним крстом и Владом Брчко дистрикта БиХ већ трећу годину реализује пројекат под називом „Помоћ и њега у кући“.

Секретар Црвеног крста у Брчком Денис Шехановић каже да je прије свега циљ омогућити његу и помоћ у кући за осјетљиве категорије друштва, првенствено старије особе са хроничним болестима и које имају проблем са покретљивошћу.

„Тренутно осам обучених његоватеља редовно обилазе сто корисника овог програма чији корисници имају 50 и више година у 27 брчанских мјесних заједница“, истакао је Шехановић и додао да ипак постоје и три особе које имају мање од 50 година, 13 особа је на чекању, док осам корисника је преко 90 година.

Уколико би неко требао услуге ове његе коју пружа Црвени крст у Брчком, Шехановић објашњава да је подјељен у два корака.

„Особама којима су потребне услуге овог програма могу позвати било који број Црвеног крста или ако некога познају могу се обратити и особе ће бити преусмјерене на људе које су задужени за овај програм у Црвеном крсту, затим се врши процјена на терену и одређује се која је врста помоћи потребна особи која је затражила помоћ, као и термин обављања ове услуге“, појаснио је Шехановић.

Према његовим ријечима корисници програма морају бити чланови Црвеног крста како би остварили ову врсту помоћи.

„Корисници овог програма кроз чланарину помажу овом пројекту, а зависно од услуге плаћају 10 до 20 одсто, али постоје и особе које су ослобођене плаћања чланарине, а то су особе које нису у стању приуштити ову врсту његе“, додао је Шехановић.

Циљ овог програма је између осталог побољшати здравствени и социјални статус старих и болесних лица, пружити им могућност да што дуже остану у познатом окружењу, помоћи породицама лица која су у стању потребе за кућном његом, затим подизање нивоа менталног здравља, ублажавања посљедица самоће, те спречавање друштвене искључености.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!