RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Cijene roba u Zelenoj pijaci u odnosu na isti period prošle godine poskupjele preko 30 posto

Cijene roba i proizvoda u gradskoj Zelenoj pijaci u Brčkom u maju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle su između 30 i 40 posto. Zbog te činjenice svi građani bez obzira na visinu primanja pazaruju osjetno manje u odnosu na isti period prošle godine.

Trenutno se u Zelenoj pijaci u Brčkom najviše traže rano povrće i voće. Po jednom kilogramu cijene iznose: paradajz između tri i četiri KM, mladi krompir košta 2,5 KM, krastavac tri KM, jagode 2,5 KM, mladi luk tri KM, dok su trešnje prve klase dostigle astronomskih 10 KM za jedan kilogram. Prodavci su listom nezadovoljni visinom nabavne cijene proizvoda koja se direktno odražava na povećanje cijene proizvoda u maloporodaji.

Kupci u pijaci rezignirano kažu da su prošle godine kupovali povrće i voće u količinama uglavnom po jedan kilogram, dok sada uzimaju po nekoliko komada ciljanog prozvoda, jer im toliko dozvoljava njihova kupovna moć. Jedan manji broj građana, koji očito imaju dobra primanja za naše prilike, kazao je da kupuju proizvode kao i ranijih godina bez obzira na činjenicu da cijene istih konstatno rastu.

Osim ranog povrća i voća u Zelenoj pijaci u Brčkom uvijek se nude svi mliječni i suhomesnati proizvodi, svježa piletina, pasulj, crveni i bijeli luk, razne vrste kvalitenog domaćeg meda, domaći sokovi i alkoholna pića, cvijeće, sve vrste sjemena za usjeve, domaći i tvornički čajevi, kao i desetine raznih drugih roba i proizvoda koje se koriste u svakodnevnom životu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.