RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Jednoglasna podrška Skupštine inicijativi o 100 procentno plaćenom bolovanju oboljelim od malignih bolesti u Distriktu

Tokom prijepodnevnog zasjedanja zastupnici brčanske Skupštine pored ostalog jednoglasno su prihvatili inicijativu da osobe oboljele od malignih bolesti za vrijeme bolovanja primaju 100 postotnu platu. Takođe je prihvaćena i inicijativa o izradi Strategije za borbu protiv ambrozije, odnosno uklanjanja ovog alergenog korova, a dat je i zadatak nadležnom odjeljenju brčanske Vlade da najduže u roku od mjesec dana izanalizira uspostavljene kriterije i ponovo raspiše Javni poziv za dodjelu stanova pripadnicima Hrvatskog Vijeća Obrane i Armije Republike BiH u zgradi u blizini brčanske Autobuske stanice čija je izgradnja završena još prije četiri godine, a do sada zbog neispunjavanja uslova, nije izvršena dodjela 25 stanova u pomenutom objektu.

„Najviše vremena je potrošeno na analizu odnosno podršku inicijativi za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti u Distriktu u koje treba uvesti pravo na punu platu osobama oboljelim od malignih bolesti za vrijeme kada su privremeno spriječene da rade, odnosno nalaze se na bolovanju“, rekao je predsjednik Skupštine, SNSD-ov Siniša Milić.

Navedenu inicijativu, koja je inače dobila jednoglasnu podršku svih zastupnika, pokrenuli su Ina Pamukčić iz SBB-a i zastupnik SBIH Abdulah Iljazović.

„Da se samo ja pitam ovoj kategoriji bi omogućio da za vrijeme bolovanja imaju platu u visini od 120 procenata. No i ovo mi se čini nekim pomakom“, naglasio je Iljazović. Predstavnici opozicione SDA apsolutno su iskazali podršku ovoj inicijativi, tražeći da se nađu modaliteti kako bi i oboljeli i van javnog sektora ostvarili pomenuto pravo.

“Kada je o tome riječ treba sačiniti zakonske izmjene i dopune koje će obavezati i poslodavce u realnom sektoru da se ponašaju identično“, istakao je Senad Osmanović iz SDA.

Govoreći na ovu temu u ime SP dr. Živan Nikolić je dao apsolutnu podršku navedenoj inicijativi ukazavši i na još teži položaj oboljelih od malignih bolesti u Distriktu koji su bez zaposlenja.

„Trebamo učiniti maksimum napora da neke vrste benefita i olakšica se odnose i na one koji su trenutno bez posla, jer ne treba zaboraviti da od malignih bolesti nažalost oboljevaju svi, bez obzira jesu li zaposleni ili ne“, akcentirao je doktor Živan Nikolić.

U popodnevnom dijelu zasjedanja zastupnici su otpočeli analizu 30 tačaka, koliko ih je uvršteno u dnevni red, nove 45. redovne sjednice Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.