Brčko

Brčko: Crveni krst nema kapacitet za smještaj većeg broja migranata

Veliku pažnju javnosti u posljednjih nekoliko dana pa i sedmica pobudila je informacija  o sve većem broju migranata koji se na putu do zemalja Zapadne Europe sve više ali i duže zadržavaju u BiH. Ono čega se mnogi pribojavaju jeste predstojeća zima i gdje će migranti biti smješteni, tako da se u pojedinim opštinama planiraju otvoriti i prihvatni centri.

Ukoliko bi se tokom zimskih mjeseci povećao broj migranata na području Brčko distrikta te stvorila potreba za njihovim privremenim smještajem, u brčanskom Crvenom krstu ističu da oni ne raspolažu sa vlastitim prostorom kako bi se mogao pružiti takav vid  pomoći.

Objekat za smještaj beskućnika

„Crveni krst je do sad u više navrata u saradnji sa policijom ovim licima pružao pomoć u hrani ili nekim drugim vidovima humanitarnih aktivnosti jer su naši resursi ograničeni,“  istakao je Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta.

Objekat u Bescarinskoj zoni kojeg je Crveni krst prije nekoliko godina dobio na korištenje od Vlade Distrikta služi za smještaj lica u stanju potrebe zbog elementarnih nepogoda i beskućnika, ali je ograničenih kapaciteta i ne bi mogao služiti za smještaj  migranata.

Šehanović je na kraju izrazio svoja očekivanja da će objekat i ove zime biti spreman za prijem eventualnih beskućnika, s obzirom da već nekoliko mjeseci nisu  uplaćeni dugovi za električnu energiju, koja je potrošena u proteklom periodu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button