Brčko

Brčko: Crveni krst sudjeluje u svim aktivnostima borbe protiv koronavirusa

Crveni krst Brčko distrikta BiH je dio Kriznog štaba, što je u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju, te je uključen u sve aktivnosti borbe za prevenciju koronavirusa u Brčko distriktu BiH.

– Zajedno sa uposlenicima Odjeljenja za javnu bezbjednost volonteri Crvenog krsta ovih dana su radili na dezinfekciji javnih objekata i javnih površina u Brčko distriktu BiH, a od prije dva dana smo u akciji dopremanja namirnica za najugruženije građane. Ciljana skupina su starije osobe i oni koji su u karanteni, odnosno oni građani koji imaju rješenje sanitarne inspekcije o izolaciji. To je rizičan posao jer volonteri idu prema potencijalno zaraženim osobama. Dva volontera smo morali poslati u izolaciju jer su bili u kontaktu s potencijalno zaraženim osobama – izjavio je sekretar Crvenog krsta Brčko Distrikta BiH Denis Šehanović.

Osim za starije osobe i socijalno ugrožene, ova vrsta pomoći je namijenjena i građanima koji su u karanteni, a za svoj novac žele kupiti namirnice. Pored ovih aktivnosti, navodi Šehanović, sanitarni tim Crvenog krsta će s Pododjeljenjem za javno zdravstvo raditi na transportu zaraženih osoba i onih na koje se sumnja da su zaraženi.

Crveni krst Brčko distrikta BiH trenutno ima 20 volontera, a cilj je da se u dogovoru sa Vladom i privatnicima dio njih oslobodi obaveza na radnom mjestu kako bi bili spremni za aktivnosti.

Pored postojećeg telefonskog broja Crvenog krsta u Brčkom (049 217 008), ovih dana će biti aktivno još nekoliko novih brojeva na koje će građani moći zatražiti pomoć volontera za sebe ili za sugrađane za koje znaju da im je potrebna pomoć.

Šehanović je naglasio da su jučer  članovi Udruženja za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva donirali Crvenom krstu Brčko distrikta BiH sredstva u iznosu od 15.750 KM koja su namijenjena za nabavku opreme, lijekova i hrane za ljude u izolaciji i socijalno ugrožene građane.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button