RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt BiH: Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja uskoro u skupštinskoj proceduri

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta započelo je aktivnosti na izradi Zakona o zaštiti mentalnog zdravlja koji bi se uskoro trebao naći u proceduri skupštinskog usvajanja. Potreba da se ova oblast uredi zakonom, definisana je i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i nakon entiteta i Brčko distrikt mora usvojiti svoj Zakon o zaštiti mentalnog zdravlja.

Cilj donošenja ovog zakona jeste omogućavanje provođenja međunarodno utvrđenih standarda zaštite u oblasti mentalnog zdravlja, kao i da se građanima Distrikta osigura pravo na zaštitu mentalnog zdravlja putem mjera promocije mentalnog zdravlja i prevencije mentalnih poremećaja, dijagnostike, liječenja i psihosocijalne rehabilitacije

Ovaj zakon će posebnu pažnju posvetiti zaštiti i poboljšanju mentalnog zdravlja kod djece i mladih te kao takav bi trebao inicirati i otvaranje Dnevnog centra za djecu ometenu u razvoju kao i Centra za rani rast i razvoj u Brčko distriktu.

Ovo Odjeljenje je uputilo inicijativu Javnoj zdravstvenoj ustanovi za otvaranje i ambulanti za oboljele od posttraumatskog stresnog poremećaja ili PTSP-ija koje bi po nekoliko puta mjesečno radile u područnim stanicama Bijela, Maoča i Brezik.

Prijedlog Zakona o zaštiti mentalnog zdravlja bi se uskoro trebao naći u skupštinskoj proceduri.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.